Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αυτά τα άτιμα κομπιούτερ: Δεν φταίει κανείς για το φιάσκο της ΝΔ, αλλά οι... υπολογιστές!



Αφού προηγήθηκε ένα 24ωρο «ξύλου» μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, πυρών κατά της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και αμφισβήτησης του προέδρου της Ανδρέα Παπαμιμίκου - με τα «σκάγια» να ακουμπούν και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά - κατέληξαν στη Νέα Δημοκρατία ότι για το φιάσκο  αναβολής εκλογής νέου αρχηγού φταίνε τα…. κομπιούτερ και οι αριθμοί. 

Μάλιστα, αν και την Κυριακή έκαναν λόγο για γελοιοποίηση του κόμματος επιρρίπτοντας ευθύνες κυρίως στην ΚΕΦΕ οι κ.κ. Ευάγγελος Μειμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας  αναθέτουν εκ νέου την διεξαγωγή των εκλογών  στα ίδια πρόσωπα που οι ίδιοι αμφισβήτησαν και προκάλεσαν το φιάσκο της Κυριακής. 

Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, δια των εκπροσώπων τους στην ΚΕΦΕ, δήλωσαν ότι αποδέχονται το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ακολούθως, στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, τα μέλη της  Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής συμφώνησαν ότι για τη γελοιοποίηση που υπέστη το κόμμα ευθύνεται αποκλειστικά η εταιρεία πληροφορικής που ανέλαβε το έργο. 

Παρά ταύτα, η συμφωνία των υποψηφίων προέδρων δεν σημαίνει, όπως επισημαίνουν, αλλαγή της επικριτικής στάσης τους για τον Αντρέα Παπαμιμίκο και τη θέλησή τους για καταλογισμό ευθυνών στα μέλη της Επιτροπής. Αποτελεί, δηλαδή, δήλωση ανοχής με στόχο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανεκκίνησης της διαδικασίας για να διεξαχθούν οι αναβληθείσες εκλογές. Η συνεδρίαση της Επιτροπής που ξεκίνησε περί τις 2.30  το μεσημέρι της Δευτέρας, διεκόπη ύστερα από μία ώρα, καθώς τα μέλη της ζητούσαν να λάβουν, δια των εκπροσώπων των υποψηφίων, που συμμετέχουν, δήλωση εμπιστοσύνης προς την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ούτως ώστε να συνεχίσουν την προσπάθεια επανεκκίνησης της εσωκομματικής διαδικασίας.  Μάλιστα, δύο εκ των μελών, οι κ.κ. Κόλλιας και Τσιμαρας, έθεταν θέμα παραίτησης, αν δεν λάμβαναν δήλωση εμπιστοσύνης.

Με την ανοχή, λοιπόν, στην ΚΕΦΕ, που αποτελεί το θεσμικό όργανο που θα αναλάβει να οργανώσει ξανά τη διεξαγωγή εκλογής νέου προέδρου, “τρέχουν” να προλάβουν να στήσουν κάλπες στις 13 Δεκεμβρίου, δίνοντας προτεραιότητα στην επιλογή της κατάλληλης εταιρείας. 

Μετά το πάθημα, οι διοργανωτές εντόπισαν τις αδυναμίες, όπως αναφέρουν πηγές από τη ΚΕΦΕ, ενώ ήδη οι τεχνικοί σύμβουλοι ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις τους προκειμένου να ορίσουν τις προδιαγραφές και να επιλύσουν τεχνικά ζητήματα, μέσα στο επόμενο τριήμερο. Μάλιστα,  σήμερα θα συνεδριάσει το απόγευμα εκ νέου η Επιτροπή, τα μέλη της οποίας θέλουν πρώτα να εξασφαλίσουν ότι η εταιρεία που θα επιλεγεί έχει την ικανότητα να φέρει εις πέρας την «αποστολή» της και να αποφευχθεί η επανάληψη ενός νέου φιάσκου.
 
«Να γίνει γρήγορα η εκλογή προέδρου, αλλά σωστά» αναφέρουν πηγές, ενώ προσθέτουν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν όλα τα θέματα, κατέθεσαν όλοι τις απόψεις τους και ακολούθως τα μέλη ξεκίνησαν την κύρια συζήτηση για τις εκλογές. 

Διαπιστώθηκαν αδυναμίες, γι' αυτό το λόγο αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση κάποιων υπηρεσιών, όπως στη μηχανογράφηση. Παράλληλα, ενισχύθηκαν με άλλα πρόσωπα, όπως ένας καθηγητής-τεχνικός σύμβουλος, ενώ αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπών παρακολούθησης της εξέλιξης του έργου, που, με βάση τα χρονοδιαγράμματα, θα αναφέρονται συνεχώς στην ΚΕΦΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΦΕ, καθοριστικό εμπόδιο στη διεξαγωγή των χθεσινών εκλογών ήταν τα τεχνικά προβλήματα, που οφείλονταν στην εταιρία, η οποία, παρά τις διαβεβαιώσεις προς την ΚΕΦΕ, ακόμη και μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και επικεφαλής της ΚΕΦΕ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, αν και δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά, θα παραμείνει στη θέση του και θα κινήσει τις διαδικασίες για τις εσωκομματικές εκλογές, όπως του ζήτησαν εξάλλου και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων. 

Πηγή κειμένου: 

protothema