Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 -

Αυγενάκης: «Τριπλή νίκη» η έγκριση αναθεώρησης της ΚΑΠ από το ευρωκοινοβούλιοΓια «τριπλή νίκη» έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης αναφορικά με τη χθεσινή έγκριση αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από το Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω απόφαση αποτελεί «νίκη για τους αγρότες της Ευρώπης, καθώς το αίτημά τους για μείωση των διοικητικών βαρών γίνεται σε σημαντικό βαθμό αποδεκτό» αλλά και «Νίκη για την Ελλάδα που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην προσπάθεια για αλλαγές, όντας η μόνη χώρα που έχει καταθέσει 19 συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει με ψήφισμά του το ΕΛΚ, αλλά στηρίζουν και οι χώρες του Μεσογειακού Νότου, δηλαδή η ομάδα των EUMED-9.

Συμπλήρωσε πως είναι «νίκη και για την ίδια την Ευρώπη, καθώς αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό, αλλά για ζωντανό οργανισμό που ακούει τους πολίτες και τις αγωνίες τους και διορθώνει τυχόν λάθη».

Ο κ. Αυγενάκης προειδοποιεί ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα προς συζήτηση ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

«Τα ζητήματα αυτά, όπως η δέσμευση του 2% της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση θεομηνιών όπως ο «Daniel» ή η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, που θα δώσει περιθώριο για μεγαλύτερη απορροφητικότητα και δικαιότερη – ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κράτους μέλους- κατανομή των πόρων, αλλά και η βελτίωση των οικολογικών σχημάτων καθώς και η προστασία των Ευρωπαίων αγροτών από αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, θα συζητήσουμε στην 5η συνεδρίαση της EUMED-9, που θα πραγματοποιηθεί – και πάλι με ελληνική πρωτοβουλία- τη Μεγάλη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, αλλά και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ» είπε σχετικά.

Και κατέληξε «οι λύσεις στα προβλήματα προκύπτουν μόνο μέσα από τη συνένωση δυνάμεων και το συνεχή διάλογο με εκείνους που τα αντιμετωπίζουν. Κι εμείς ως κυβέρνηση αυτό πράττουμε, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρισκόμαστε σε συνεχή, ειλικρινή διάλογο και με τους αγρότες αλλά και με τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια. Συνεχίζουμε μαζί!».

Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με ισχυρή πλειοψηφία (425 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 33 αποχές) την πρόταση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας, για τρεις σημαντικές αλλαγές στην ΚΑΠ.