Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2024 -

Ατοκες δόσεις για το μπαράζ φόρων που έρχεται - Χωρίς ανάσα μέχρι τον Ιανουάριο



Μπαράζ φόρων περιμένει αρχής γενομένης από τα τέλη Νοεμβρίου του φορολογούμενους, η πλειονότητα των οποίων θα κληθεί να βάλει το χέρι στην... τσέπη, όχι μία, ούτε δύο, αλλά πέντε φορές σε διάστημα 65 περίπου ημερών. 

Την τελευταία εργάσιμη ημέρα αυτού του μήνα θα πρέπει να εξοφληθεί η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η τελευταία του φόρου εισοδήματος, το Δεκέμβριο η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας και τον Ιανουάριο η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ. 

Σε όσους λοιπόν δεν περισσεύει ρευστότητα για την τακτοποίηση των παραπάνω υποχρεώσεων, υπάρχει η λύση των πιστωτικών καρτών και της υπηρεσίας άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες. 

Πλέον και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο σε έως και 12 δόσεις, χωρίς επιβάρυνση από τόκους, εφόσον κάθε μήνα εξοφλείται το σύνολο του λογαριασμού. 

Τα διαθέσιμα όρια

Βασική προϋπόθεση βέβαια αποτελεί η επάρκεια του διαθέσιμου ορίου της κάρτας. Σε όσους δεν επαρκεί, οι τράπεζες προχωρούν ταχύτατα στην αύξησή του, εφόσον η πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη τους το επιτρέπει. 

Έτσι, μέσα σε λίγες ημέρες οι κάτοχοι των καρτών μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους το υπόλοιπο που χρειάζονται για τις πληρωμές τους. 

Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί κάποιος να επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής του εφετινού φόρου εισοδήματος έως και τον Νοέμβριο του 2018 και του ΕΝΦΙΑ έως και τις αρχές του 2019. 

Η χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας αυξάνεται κάθε χρόνο από πολίτες που θέλουν να είναι φορολογικά ενήμεροι, υπό τον φόβο των κατασχέσεων, αλλά δεν επιθυμούν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους. 

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η μέση δαπάνη με πιστωτικές κάρτες αυξήθηκε κατά 7% μεταξύ 2015 και 2016, παρά την κρίση στην αγορά. 

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης προήλθε από τη χρήση της υπηρεσίας άτοκων δόσεων για αποπληρωμή βεβαιωμένων προς την εφορία οφειλών. 

Πληρωμή εκτός γκισέ

Οι τράπεζες προσφέρουν πληθώρα εναλλακτικών επιλογών για την πληρωμή των φόρων. 

Από εφέτος η επιλογή του γκισέ, με εξαίρεση συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού (άτομα άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρίες, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών κ.ά.), επιβαρύνεται με προμήθεια που μπορεί να φθάσει έως και το 1,5 ευρώ καθώς το υπουργείο Οικονομικών σταμάτησε να την «επιδοτεί». 

Ωστόσο, η χρήση όλων των υπόλοιπων καναλιών παραμένει δωρεάν, καθώς το ΥΠΟΙΚ θα συνεχίσει να καταβάλλει στις τράπεζες τις προμήθειες. 

Έτσι, από την άνεση του χώρου τους όλοι μπορούν να κάνουν χρήση των εναλλακτικών δικτύων (e-banking - mobile banking - phone banking) και να αποπληρώσουν γρήγορα και χωρίς κόστος την οφειλή τους. 

Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν επίσης τα portals πληρωμών μέσω των οποίων είναι διαθέσιμη η υπηρεσία άτοκων δόσεων: Τράπεζα Πειραιώς (easypay.gr), Eurobank (livepay.gr), Εθνική Τράπεζα (simplepay.gr), Alpha Bank (myalphawallet.gr). 

Μέσω των ιστοσελίδων αυτών οι τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα στους κατόχους καρτών (πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων) να τακτοποιήσουν μια μεγάλη γκάμα οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς ιδιωτικές εταιρείες. 

Οι πληρωμές προς την Εφορία, εφάπαξ ή σε άτοκες δόσεις, αν χρησιμοποιηθεί πιστωτική κάρτα μπορούν να διενεργηθούν μόνο με μέσο που έχει εκδοθεί από τον εκάστοτε διαχειριστή του portal. 

Δηλαδή το easypay δέχεται μόνο κάρτες της Πειραιώς, το livepay της Eurobank, το simplepay της Εθνικής Τράπεζας και το myalphawallet της Alpha Bank. Στις λοιπές πληρωμές είναι δυνατή η χρήση οποιασδήποτε κάρτας. 

Εξάλλου, οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς), εκτός από τις άτοκες δόσεις, επιβραβεύουν τους πελάτες τους μέσω των προγραμμάτων ανταμοιβής των καρτών τους. 

Με τον τρόπο αυτόν ο πελάτης τους συλλέγει πόντους για κάθε ευρώ πληρωμών προς την Εφορία, τους οποίους μπορεί στη συνέχεια να εξαργυρώσει, κάνοντας αγορές με έκπτωση ή αποκτώντας αγαθά και υπηρεσίες δωρεάν. 

Για παράδειγμα, μπορεί να βάλει βενζίνη κερδίζοντας τον ΦΠΑ, να αγοράσει κουπόνια που εξαργυρώνει στο σουπερμάρκετ αγοράζοντας ό,τι θέλει ή να κάνει τα ψώνια του σε εμπορικά καταστήματα με έκπτωση.