Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Άρση lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα – Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα



Σε… καθεστώς νέας κανονικότητας μπαίνουν από σήμερα οι πολίτες μετά και το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο.

Μετά την κατάργηση των SMS, των click away και click inside αλλά και την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, μία νέα σειρά από άρσεις μέτρων ξεκινά από σήμερα με ορίζοντα το τέλος του μήνα και την… υποδοχή του καλοκαιριού.

Από σήμερα επιστρέφουν στις σχολικές μονάδες οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ μετρά αντίστροφα για την απελευθέρωση περαιτέρω δραστηριοτήτων εντός της εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, σήμερα υποχρεούνται να προσκομίσουν αρνητικό self test μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την Ελληνική Αστυνομία, την πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν και όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, την εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.

Ο οδικός χάρτης της επιστροφής στην κανονικότητα

Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Και σε αυτή την περίπτωση θα διενεργούνται self – test μια φορά την εβδομάδα. Ξεκινούν επίσης, οι αθλητικές ακαδημίες με προπονήσεις σε μικρά γκρουπ μέχρι δέκα άτομα.

21/5: Επαναλειτουργία θερινών σινεμά (75% πληρότητα)

28/5: Επαναλειτουργία θεαμάτων / συναυλιών σε υπαίθριο χώρο (50% πληρότητα)

31/5: Επαναλειτουργία γυμναστηρίων για όλους (επαναξιολόγηση)

Τέλος σημειώνεται πως σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως και ΄στο να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση αλλά και στην εκπεφρασμένη επιθυμία του υπουργείου Ανάπτυξης να αυξηθεί το όριο στους γάμους το οποίο έχει τεθεί στα 100 άτομα κατά την επαναλειτουργία τους τον ερχόμενο μήνα.