Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αρνείται το ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει στα σχέδια Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο



Αναθερμαίνονται τα σενάρια να διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, σενάρια, τα οποία επιβεβαίωσε με σημερινές του δηλώσεις και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Εάν έχουμε μία μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων, που δεν την υποστήριξαν (την απλή αναλογική), έτσι ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα ήταν κάτι θετικό. Μένει να το δούμε» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επεξεργάζεται τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, ώστε να ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και να επιτευχθεί ο στόχος των 200 θετικών ψήφων.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι, όταν ήρθε ο σχετικός νόμος τον Ιούλιο προς ψήφιση στη Βουλή, δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, ώστε να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του πιστεύουν ότι, εάν υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις στον νόμο, μπορεί οι 179 ψήφοι του Ιουλίου να γίνουν 200 και πλέον τον προσεχή Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όταν και σχεδιάζουν να τον επαναφέρουν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο σχεδιάζει να επαναφέρει προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο, κάνοντας τουλάχιστον τρεις αλλαγές, που να δικαιολογούν την εκ νέου συζήτηση και ψήφιση. Πρώτον, να «σπάσει» τις μεγάλες περιφέρειες, όπως π.χ. τη Β’ Αθήνας κ.ά., δεύτερον, να καταργήσει τον σταυρό προτίμησης για τις ευρωεκλογές και, τρίτον, αν δεν καταργήσει, να κατεβάσει το όριο εισόδου στη Βουλή, ενδεχομένως στο 2%.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν στο Μαξίμου ότι μπορούν να δελεάσουν την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι οποίοι, στην ψηφοφορία του Ιουλίου του 2016 είχαν αρνηθεί να δώσουν θετική ψήφο, ώστε να πουν τώρα το «ναι».

Εάν οι δύο αρχηγοί συμφωνήσουν και οι βουλευτές τους, τους ακολουθήσουν, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

«Πόρτα» από ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν παίζουμε παιχνίδια με τους θεσμούς»

Σε μια πρώτη αντίδραση, πάντως, στις όποιες διαθέσεις της κυβέρνησης να επαναφέρει θέμα εκλογικού νόμου, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται εντελώς απρόθυμο -αν και κάποιες, λίγες, φωνές στο εσωτερικό του Κινήματος επιμένουν, όπως και το περασμένο καλοκαίρι, που συζητήθηκε στη Βουλή και απορρίφθηκε η απλή αναλογική, να εξεταστεί και η θετική ανταπόκριση.

Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά διαμηνύουν, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο protothema.gr και μέχρι να διαμορφωθεί η τελική και επίσημη θέση, ότι «εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια με τους θεσμούς».

Οι ίδιοι συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ξεκαθαρίζουν για μία ακόμη φορά ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» και πως «δεν μπορεί να είναι ο εκλογικός νόμος ένα προεκλογικό παιχνίδι».

Στρέφονται μάλιστα ευθέως κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «δεν μπορεί ό,τι ώρα θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να ανοίγει τέτοια θέματα, πάντως εμείς δεν τον ακολουθούμε».

Ουσιαστικά, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν τη στάση που είχαν τηρήσει το περασμένο καλοκαίρι, μία στάση που σχετίζεται με την σφυρηλάτηση αυτόνομου ρόλου της Κεντροαριστεράς και την αποφυγή εντυπώσεων ότι «τρέχει» πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι κι αλλιώς, γνωρίζουν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι η εμπλοκή του Κινήματος σε μία τέτοια συζήτηση και διαδικασία, θα προκαλέσει θέμα στο εσωτερικό του και εξ αυτού του λόγου είναι επιβεβλημένη η επιλογή να τηρήσουν αποστάσεις από οποιοδήποτε σχετικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ιδίως όταν πρωταρχικής σημασίας ζήτημα είναι η ανασυγκρότηση και επανένωση της παράταξης.

Στελέχη του Κινήματος διευκρινίζουν ότι δεν θα έλεγαν «όχι» μόνο σε μία ρύθμιση: σε αυτή που θα προέβλεπε σπάσιμο της Β' Αθήνας σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες. «Αν φέρει μόνο αυτή, τότε θα το δούμε» σημείωναν επιτελείς της κυρίας Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε και μπορούσε να προωθήσει μία τέτοια αλλαγή, θα το είχε κάνει όταν συζητήθηκε η απλή αναλογική στη Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαμόρφωση της τελικής θέσης του ΠΑΣΟΚ θα γίνει σε συσκέψεις την Τρίτη.