Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αρκουδάκι ζει εδώ και ένα μήνα μαζί με τους κατοίκους στο Μικρό Πάπιγκο



Έναν πρωτόγνωρο επισκέπτη έχει τις τελευταίες μέρες το Μικρό Πάπιγκο. Συγκεκριμένα, μια ατρόμητη μικρή αρκούδα αψηφά τους κινδύνους και περπατάει ανάμεσα σε ανθρώπους, ενώ τρέφεται σε κήπο σπιτιού. Η συμπεριφορά αυτή του ζώου, πιθανότατα συνδέεται με το νεαρό της ηλικίας του και την σχετική απειρία του ως προς τους ανθρωπογενείς κινδύνους, αναφέρεται σε κοινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν όλοι οι εταίροι του έργου LIFE ΑRCPROM και η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Σημειώνεται πως το Μικρό Πάπιγκο βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. Το αρκουδάκι φαίνεται να έχει προτίμηση στις ρίζες ενός συγκεκριμένου φυτού, ενώ δε δείχνει να θορυβείται από την παρουσία των ανθρώπων, αλλά και του σκύλου τους. Εξετάζεται το ενδεχόμενο το αρκουδάκι να επηρεάστηκε από την καραντίνα και την ελάττωση της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή.

 Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για το περιστατικό, όσο και τους κατοίκους για την πρόθεση διαχείρισής του. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί επιχείρηση σύλληψης και ραδιοσήμανσης της συγκεκριμένης αρκούδας, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM, ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις της και να λαμβάνονται τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα αποτροπής προσέγγισης στον οικισμό.