Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Απίστευτο παρασκήνιο με τον ανασχηματισμό - Ποιοι μένουν, ποιοι αποχωρούν



Διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν ότι η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης θα γινόταν το πρωί της Παρασκευής. Μια σειρά από «καραμπόλες», αντιδράσεις, ζυμώσεις και παζάρια καθυστερούν την ανακοίνωση των ονομάτων, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα τηλεφωνήματα έχουν γίνει και έχουν κλειδώσει και κάποιοι νέοι υπουργοί. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται η ανακοίνωση του νέου σχήματος να καθυστερήσει μέχρι το Σάββατο. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο από την πλευρά του, αναφέρει ότι η ανακοίνωση είναι θέμα ωρών και θα γίνει από την νυν κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη.

Οι πληροφορίες που έρχονται είναι πολλές και μία από αυτές κάνει λόγο για αποχώρηση του Γιώργου Σταθάκη από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αν συμβεί αυτό τότε ενδεχομένως να μετακινηθεί ο Νίκος Παππάς στο συγκεκριμένο, σημαντικό υπουργείο.

Πάντως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει παζάρι και με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος (σίγουρος για το Αμυνας) βρίσκεται σε ταξίδι στην Ινδονησία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος επιστρέφει στην Αθήνα τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου, συνδέοντας μάλιστα την καθυστέρηση της ανακοίνωσης με την απουσία του.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες τα ονόματα που «παίζουν» είναι των:

  • Αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος μετακινείται από το Εσωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου και αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας.

  • Ο Νίκος Παππάς από υπουργός Επικρατείας αν δεν πάει στο Ανάπτυξης τότε θα αναλάβεει το νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακή Πολιτικής με αρμοδιότητες στα media (ΕΣΡ, τηλεοπτικές άδειες)

  • Στο υπουργείο Εσωτερικών ή Διοικητικής Ανασυγκρότησης (στη θέση Βερναρδάκη) μετακινείται η Ολγα Γεροβασίλη.

  • Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα αναλάβει ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος. Υπάρχει και το σενάριο να μετακινηθεί στο Επικρατείας και να πάει κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Σωκράτης Φάμελλος.

  • Από το Εργασίας αποχωρεί σίγουρα ο Γ. Κατρούγκαλος και ακούγεται ότι θα μετακινηθεί στο Δικαιοσύνης ώστε να αναλάβει και την υπόθεση της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

  • Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακούγεται το όνομα του κ. Αραχωβίτη ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή στην κυβέρνηση της Εφη Αχτσιόγλου, μιας νεαρής δικηγόρου που ήταν στο γραφείο του κ. Κατρούγκαλου.

Οπως όλα δείχνουν στην πόρτα εξόδου των υπουργείων τους βρίκσονται οι Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Μάρδας, Μάρκος Μπόλαρης, Βαγγέλης Αποστόλου, Αριστείδης Μπαλτάς, ο Νίκος Φίλης.

Σύμφωνα με το iefimerida παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο Γιάννης Δραγασάκης καθώς επίσης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Αμετακίνητοι και οι κκ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και ο Τρύφων Αλεξιάδης όπως επίσης και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καθώς και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τους υφυπουργούς των ΑΝΕΛ (Κουίκ, Κουντουρά, Χρυσοβελώνη) καθώς και με την περίφημη διεύρυνση στο κέντρο με τους Φ. Κουβέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου ή κάποιον άλλον «άσο» στο μανίκι του Αλέξη Τσίπρα. Αγνωστο είναι επίσης αν θα χρησιμοποιηθούν οι 40άρηδες του Μαξίμου, δηλαδή Λιάκος, Βασιλειάδης, Καλογήρου.