Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ανοίγει από τις 15 Νοεμβρίου η εφαρμογή για τις 100 δόσεις



Μείωση στην επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ - Μείωση στους συντελεστές του φόρου εισοδήματος - Μείωση στους συντελεστές του φόρου των επιχειρήσεων - Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα και το 2015 για όσους παίρνουν πίσω πινακίδες
Τέλος στις ποινικές διώξεις για όσους δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους τους από το 2015, αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων από το 2015, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Μιλώντας σε φορολογικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη ο κύριος Μαυραγάνης χαρακτήρισε «ελληνική ιδιαιτερότητα» την ποινικοποίηση της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. Όπως τόνισε, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα και σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο των ποινικών διατάξεων για φορολογικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα  ασκούνται διώξεις για οφειλές στην εφορία, αλλά αυτό δεν θα ισχύσει για τους παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ κλπ) τους οποίους θα πρέπει  να καταβάλλουν κανονικά οι υπόχρεοι.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κύριος Γιώργος Μαυραγάνης δρομολογούνται:

-   κατάργηση των τεκμηρίων και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνικών ελέγχου, από τα εισοδήματα του 2015 κατά πάσα πιθανότητα και εφόσον, προφανώς, συναινέσει  η Τρόικα. Η κατάργησή τους συνδέεται με την ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου και θα ανατρέψει μια σειρά φόρους, όπως και τον υπολογισμό του Φόρου Πολυτελείας στα ΙΧ άνω των 1929 κυβικών εκατοστών, όπου υπολογίζεται ως ποσοστό επί του τεκμηρίου. Ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεάσει όμως και την καταβολή μιας σειράς επιδομάτων για τα οποία λαμβάνεται υπόψιν το τεκμαρτό αντί το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα.

-   Μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% σήμερα σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός

-   Εξέταση της δυνατότητάς μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε έσοδο της Αυτοδιοίκησης, ώστε να τον εισπράττουν οι δήμοι και να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

-   Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%.

-   Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Παράλληλα σχεδιάζεται επέκταση και για το 2015 του μέτρου για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα, για όσους προβούν σε άρση ακινησίας και πάρουν πίσω τις πινακίδες που έχουν καταθέσει.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο και η Γενική Γραμματέας Εσόδων κυρίας Αικατερίνη Σαββαΐδου προανήγγειλε ότι στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για τις 100 δόσεις, ενώ από το τέλος της εβδομάδος αυτής θα τεθεί σε λειτουργία και το ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης των ασφαλιστικών εισφορών, για να επιταχυνθεί ο συμψηφισμός και η εκκαθάριση των επιστροφών φόρου.

Όσον αφορά πάντως στις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο «αρχιτέκτονας» του ΕΝΦΙΑ καθ. Νίκος Καραβίτης ανέφερε ότι ο φόρος αυτός μπορεί να μειωθεί κατά 30% για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα και να αυξηθεί για τα αγροτεμάχια καθώς εκεί είναι πολύ χαμηλός. Επίσης πρότεινε την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται επιπρόσθετα σε περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, αλλά και την επέκταση του φορολογικού πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και στα έτη πριν το 2010.

Υπενθυμίζεται ότι τις ρυθμίσεις αυτές προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του ΕΝΦΙΑ που είχε ετοιμάσει επί Στουρνάρα το υπουργείο Οικονομικών, πριν γίνουν παρεμβάσεις και ανατροπές της τελευταίας στιγμής από βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση –και ειδικά της περιφέρειας.