Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Εκκενώνονται και οι Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό Χωριό



Συνεχής ενημερωση

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Εκκενώνονται και οι Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό Χωριό

Το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη συνεχίζεται. Αυτή την ώρα οι φλόγες στρέφονται προς το Τατόι και το Ολυμπιακό Χωριό και πριν από λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό.

Image

 

«Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες, στο Ολυμπιακό χωριό ή στη Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές.», αναφέρεται στην ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν εκκενωθεί Ανω Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη και οι Θρακομακεδόνες, ενώ σε επιφυλακή είναι όλες οι δυνάμεις για τυχόν και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.

Η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη,έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε σπίτια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη όπου έφτασε και μέχρι την πλατεία. Στο συγκεκριμένο σημείο κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν "ζώνη" και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες.

Κάτοικοι και πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες -Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να γίνει αποτίμηση για όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα και τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι. Εκεί, ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη στα πολλαπλά μέτωπα. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Αυτές τις δύσκολες ώρες προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Για τις πυρκαγιές θα γίνει έκτακτη ενημέρωση στις 9 απόψε από τον κ. Χαρδαλιά.

Παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας όπου προς Αθήνα, διακόπηκε η κυκλοφορία πριν από λίγο στην έξοδο για Καπανδρίτι. Επίσης, κλειστή είναι η Τατοΐου από λεωφόρο Κύμης έως οδό Ερυθραίας , Ερυθραίας από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, η Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία, ταβέρνα «Λάμπρος»).

Δίπλα στα σπίτια καίει η φωτιά στις Αδάμες -Φωτογραφία: Eurokinissi
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς, με τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση. Επίσης όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά. Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο.

Στην περιοχή ακούγονται δεκάδες εκρήξεις όπως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες. Πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει το αεροδρόμιο του Τατοΐου και όπως μετέδωσε το Mega πιθανότατα καίγονται σπίτια στη βόρεια πλευρά του αεροδρομίου.

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Στις φλόγες παραδόθηκαν οικήματα στο αεροδρόμιο Δεκέλειας -Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Έξι πολίτες και ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο έξι πολίτες και ένας πυροσβέστης, με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

Το ΕΚΑΒ έχει αυξήσει τον αριθμο των οχημάτων και των πληρωμάτων στην περιοχή, καθως ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού για τη διαχείριση της καταστροφικής πυρκαγιας στη Βαρυμπόμπη.

Πλέον βρίσκονται εννέα ασθενοφόρα, μια κινητή ιατρική μοναδα και μια μηχανη.

Τι συστήνει για την προστασία των πολιτών η  Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας

Σε εφημερία τεθηκαν τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Σισμανόγλειο και Γεννηματάς.Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Βαρυμπόπης επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα για την προστασία ή εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.

Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Αν μετακινήστε με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παράκληση τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας.

Συστήνεται στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του. Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο. Θερμή παράκληση για αποφυγή αλόγιστης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα διακοπών σε αναπνευστικούς ασθενείς που απαιτούν συνεχή λήψη οξυγονοθεραπείας.

Έκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά στις 21:00 για την πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη

Ενημέρωση στις 21:00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στο Συντονιστικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί εν μέσω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

 

Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι και ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω.

Όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη στα πολλαπλά μέτωπα.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Αυτές τις δύσκολες ώρες προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Απομακρύνθηκαν οι εγκλωβισμένοι - Ψάχνουν πόρτα- πόρτα τα σπίτια

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη  που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία, λόγω της φωτιάς, με τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση, ενώ επίσης όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο. Αυτή την ώρα αστυνομικοί ψάχνουν πόρτα- πόρτα για ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

 
spiti-porta-porta3

Επίσης, από τις 14 αναφορές για εγκλωβισμούς παραμένουν ακόμη τρεις σε εκκρεμότητα χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Μεγάλη φωτιά: Σε Θρακομακεδόνες, Τατόι και Ολυμπιακό Χωριό έφτασαν οι φλόγες 

Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί σπίτια στη Βαρυμπόμπη, αλλά και στις Αδάμες, καθώς μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε από το μεσημέρι στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. 

 

Πολύ νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή εκκένωσης της περιοχής με μήνυμα στο 112 και ήδη οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή. Παρά τις εντατικές προσπάθειες και το τείχος επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, οι φλόγες τελικώς πέρασαν το ρεύμα της Χελιδονούς. 

Η φωτιά έχει εξαπλωθεί σε Θρακομακεδόνες, Τατόι και Ολυμπιακό Χωριό, όπου οι φλόγες έχουν φτάσει 150 μέτρα από το κολυμβητήριο

 

Πυροσβέστες πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στη Βαρυμπόμπη και πραγματοποιούν εκκενώσεις. Ήδη, έχουν εκκενωθεί Θρακομακεδόνες και Βαρυμπόμπη. Μέχρι στιγμής, 6 ατομα με αναπνευστικά προβλήματα έχουν διακομισθεί στο Σισμανόγλειο και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια στο 251.  Σε εφημερία τεθηκαν τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Σισμανόγλειο και Γεννηματάς.

 

ες.

Οι φλόγες έχουν φτάσει έως τον πυροσβεστικό σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού, μία ανάσα δηλάδη από τον κατοικημένο ιστό της πόλης, για την κατάσβεση των οποίων επιχειρούν εντατικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Σε εφαρμογή έχουν τεθεί επίσης όλα τα σχέδια πυροπροστασίας γύρω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

 

Πριν από λίγο, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης εμφανίστηκαν άλογα, που απελευθερώθηκαν από τους Ιππικούς Ομίλους που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα.

Δεκατέσσερις κλήσεις για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης όπου μαίνεται η πυρκαγιά, έχουν γίνει στην Άμεση Δράση όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία και ήδη περιπολικά με τη συνδρομή πυροσβεστικών οχημάτων προσπαθούν να προσεγγίσουν για να απομακρύνουν τους πολίτες.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί η περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης, μια κατασκήνωση, ο οικισμός Αδάμες και οι Θρακομακεδόνες. 

Διακοπές κυκλοφορίας

Έπειτα από ανακοίνωση της Τροχαίας πραγματοποιείται διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:
-Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας
-Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης
-Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος πολιτεία-Ταβέρνα Λάμπρος)
-Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά
-Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας από το ύψος της Λυκόβρυσης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία

 

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Εκτάκτως στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο Μητσοτάκης

 

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αναφορικά με την μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη.

Επιστρέφει η Λίνα Μενδώνη

Επιπρόσθετα, στην Αθήνα επιστρέφει εκτάκτως η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη και της εγγύτητάς της στο τέως βασιλικό Κτήμα στο Τατόι. Η Λίνα Μενδώνη βρισκόταν στη Μύκονο, όπου θα εγκαινίαζε σήμερα στις 8.30 μμ. την έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου «Το Αρχιπέλαγος φλέγεται».

 Αστυνομικοί έσωσαν σκύλο απο τη φωτιά στη Βαρυμπόπη

Αστυνομικοί και πυροσβέστες έσωσαν σκύλο από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο σκύλος βρισκόταν σε αυλή σπιτιού στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, το οποίο είχαν περικυκλώσει οι φλόγες.

Για καλή τύχη του σκύλου αστυνομικοί που έλεγχαν την περιοχή προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους ότι θα πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή, εντόπισαν τον σκύλο, ο οποίος ήταν έντρομος.

Ο σκύλος απομακρύνθηκε από τη φωτιά και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο, με τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να τον φροντίζουν δίνοντας του νερό.

 

Εγκλωβισμένοι αστυνομικοί και πυροσβέστες στην Βαρυμπόμπη – Επιχείρηση διάσωσης με ελικόπτερα

Επιχείρηση διάσωσης με ελικόπτερα έχει στηθεί αυτήν την ώρα, καθώς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης είναι εγκλωβισμένοι αστυνομικοί και πυροσβέστες. Δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι ακριβώς είναι.

Στο μεταξύ, στην περιοχή  Θρακομακεδόνες, αναφέρεται πως υπάρχουν και εγκλωβισμένοι πολίτες, δίχως όμως αυτό να επιβεβαιώνεται. 

Για εγκλωβισμένους έκανε λόγο και η ΕΡΤ, που μετέδωσε ότι  αυτοί βρίσκονται σε διάσπαρτα σημεία όπου είναι κοντά στις φλόγες. Οι αρχές κατάφεραν να απομακρύνουν τρία άτομα ενώ θα επιχειρούσαν να κάνουν το ίδιο για μία γυναίκα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑI, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων έχει εγκλωβιστεί στο σπίτι του στον οικισμό Αδάμες, όπου μεταβαίνουν αστυνομικές δυνάμεις για τον απεγκλωβισμό τους. Την είδηση για εγκλωβισμένους επιβεβαιώνει και το MEGA, το οποίο από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στη Βαρυμπόμπη και μεταφέρει όλες τις εξελίξεις.

Επιχειρούν 350 πυροσβέστες, οχήματα, εθελοντές και το ρωσικό Beriev 200

 

 

Ενισχυμένες είναι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής οι οποίες επιχειρούν στην μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη που καίει ανεξέλεγκτα οδηγώντας στην εκκένωση τεσσάρων οικισμών.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία επιχειρεί να στήσει τείχος επίγειων και εναέριων δυνάμεων προκειμένου να αποσοβήσει τα χειρότερα καθώς ο φόβος όλων είναι το πύρινο μέτωπο να μπει μέσα στον αστικό ιστό, σε Βαρυμπόμπη αλλά και Θρακομακεδόνες οι οποίοι επίσης είναι προς εκκένωση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής αυτή την στιγμή οι δυνάμεις στην μάχη ενάντια στην πυρκαγιά ενισχύονται και φτάνουν τους 350 πυροσβέστες οι οποίοι επιχειρούν σε 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Επίσης στην «μάχη»βρίσκονται 70 οχήματα. Παράλληλα, συνδράμει το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για όσο διαρκεί το φως της ημέρας επιχειρούν πέντε ελικόπτερα, και πέντε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200.

Οι αρχές βρίσκονται σε συναγερμό. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Άννα Ευθυμίου εκκενώθηκαν ήδη οι οικισμοί Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη, ενώ προς εκκένωση είναι και η Ανω Βαρυμπόμπη. «Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη είναι ανεξέλεγκτη και έχουν κινητοποιηθεί πολλές δυνάμεις», δήλωσε από πλευράς του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Φωτιά Βαρυμπόμπη : Θρίλερ με εγκλωβισμένο αστυνομικό

 

Yπάρχουν αναφορές στην αστυνομία για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης από τη μεγάλη πυρκαγιά και οι Αρχές πραγματοποιούν επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., επειδή είναι δύσκολη η πρόσβαση στα σημεία έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να γίνει με ασφάλεια η απομάκρυνση. Εν τω μεταξύ διακόπηκε και πάλι η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά και από το ύψος της Λυκόβρυσης προς Λαμία.

Μεγάλη φωτιά: Καίγονται σπίτια σε Βαρυμπόμπη και Αδάμες - Εκκενώνονται και οι Θρακομακεδόνες

Στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, αλλά και στις Αδάμες  έχει φτάσει η φωτιά και ήδη καίγονται κατοικίες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής με μήνυμα στο 112 και ήδη οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή.

 

Ύστερα από προειδοποιήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, με εντολή του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Πατούλη εκκενώθηκαν προληπτικά όλα τα σπίτια της περιοχής. Εκκλήσεις απευθύνουν στους κατοίκους να μεταφερθούν σε ασφαλή περιοχή.

Τείχος επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων έχει δημιουργηθεί γύρω από τις φλόγες, προκειμένου να μην περάσει  η φωτιά το ρεύμα της Χελιδονούς, καθώς έτσι η πυρκαγιά θα επεκταθεί στην Κηφισιά. Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι, που δυσκολεύουν τη «μάχη» με τη φωτιά.

 

Ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών, Μιχάλης Βρεττός αναφέρει «Η κατάστση εδώ είναι τραγική. Έχω την αίσθηση ότι έχουν καεί δεκάδες σπίτια στις Αδάμες». Αντιθέτως, ο Δήμαρχος Κηφισιάς αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι απειλούνται σπίτια στις Αδάμες, παρά μόνο ότι έχει γίνει προληπτική εκκένωση.

 

Πριν από λίγο, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης εμφανίστηκαν άλογα, που απελευθερώθηκαν από τους Ιππικούς Ομίλους που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα.

Η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν μπορεί προς το παρόν να σταματήσει τη φωτιά.

Σε εφαρμογή έχουν τεθεί όλα τα σχέδια πυροπροστασίας γύρω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

 

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Καίγονται σπίτια - εγκαταλείπουν οι κάτοικοι

Στην πλατεία της Βαρυμπόμπης έχει φτάσει η φωτιά και ήδη καίγονται κατοικίες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής με μήνυμα στο 112 και ήδη οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή.

 

Πριν από λίγο, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης εμφανίστηκαν άλογα, που απελευθερώθηκαν από τους Ιππικούς Ομίλους που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα.

Η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν μπορεί προς το παρόν να σταματήσει τη φωτιά

Εκκενώνονται Ανω Βαρυμπόμπη, Αδάμες Μορτερό, Φασίδερη

Ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός ζήτησε ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων, καθώς η φωτιά πέρασε προς την πλατεία της Βαρυμπόμπης, ενώ έχει ζητηθεί από τους κατοίκους η προληπτική εκκένωση της περιοχής.

Φωτογραφία: AP Photo/Michael Varaklas
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, καθώς η πυρκαγιά έχει επεκταθεί, το μέτωπο είναι τεράστιο και τώρα κινείται προς τον οικισμό της Βαρυμπόμπης.

«Η φωτιά περνάει μέσα στην Βαρυμπόμπη, είναι πάρα πολύ κοντά στα σπίτια και ο κόσμος έχει πανικοβληθεί και προσπαθεί να απομακρυνθεί. Ζητάμε να έρθουν περισσότερες επίγειες δυνάμεις εδώ. Θα καεί η Βαρυμπόμπη όλη.
Η φωτιά είναι τεράστια ξεκινάει από τα βασιλικά κτήματα και φτάνει μέχρι την εθνική στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης. Πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη λεωφόρο Ερυθραίας. Αν δεν έρθουν περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα θα καούν σπίτια. Η φωτιά πέρασε προς την πλατεία της Βαρυμπόμπης».

Μαίνεται η Φωτιά στη Βαρυμπόμπη -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Μ.Βρεττός είπε πως ζητούν από τους κατοίκους της περιοχής να προχωρήσουν σε προληπτική εκκένωση του οικισμού της Βαρυμπόμπης.

 

Μαίνεται η Φωτιά στη Βαρυμπόμπη -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μαίνεται η φωτιά στην Βαρυμπόμπη και πλέον απειλεί κατοικημένες περιοχές, με τον δήμαρχο Αχαρνών να λέει πως οι φλόγες έφτασαν την πλατεία, ενώ πλέον έχει σταλεί και μήνυμα του 112 για εκκένωση της Βαρυμπόμπης και του οικισμού Αδάμες.

Δείτε το μήνυμα

Μιλώντας στον «αέρα» του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος μετέφερε μια δραματική εικόνα από το σημείο, λέγοντας πως η φωτιά έχει φτάσει στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, με τις φλόγες να απειλούν σπίτια και τους κατοίκους να απομακρύνονται από τα σπίτια τους.

 

Δείτε τις πιο πρόσφατες εικόνες από την μεγάλη φωτιά

 

 

Εκτός λειτουργίας τέθηκε εν τω μεταξύ το μεσημέρι το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου εξαιτίας της πυρκαγιάς. Το κύκλωμα επανήλθε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διαχειριστή, η βλάβη προκάλεσε διαταραχή τάσης με συνέπεια να επηρεαστεί η τροφοδοσία φορτίων της τάξης των 200 MW.

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν υπάρχει ζημιά ή βλάβη στις υποδομές του Συστήματος Μεταφοράς αλλά και ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση του.

Η Αστυνομία είχε επίσης διακόψει την κυκλοφορία λόγω της πυρκαγιάς στους δρόμους: Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Λάμπρος).

 

 

Μαίνεται η φωτιά στην Βαρυμπόμπη και πλέον απειλεί κατοικημένες περιοχές, με τον δήμαρχο Αχαρνών να λέει πως οι φλόγες έφτασαν την πλατεία!

Μιλώντας στον «αέρα» του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος μετέφερε μια δραματική εικόνα από το σημείο, λέγοντας πως η φωτιά έχει φτάσει στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, με τις φλόγες να απειλούν σπίτια και τους κατοίκους να απομακρύνονται από τα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ, εντολή για εκκένωση του οικισμού Αδάμες, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Εθνική Οδό, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς εκεί είναι μια από τις μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς που μαίνεται στη Βαρυμπόμπη μετά την έκρηξη σε υποσταθμό υψηλής στάθμης της ΔΕΗ.

 

Νέο μήνυμα του 112

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε νωρίτερα σε δασική έκταση στην Άνω Βαρυμπόμπη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκκενώθηκε κατασκήνωση στην οποία βρίσκονταν περίπου 80 παιδιά.

Παράλληλα να σημειωθεί πως η Τροχαία έκλεισε την Εθνική Οδό, το ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος της Λυκόβρυσης, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες εκκένωσης των εργοστασίων που βρίσκονται στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής προκειμένου να απομακρύνουν τους εργαζόμενους με ασφάλεια. 

Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Διακόπηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας λόγω της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από την αστυνομία, η κυκλοφορία διακόπηκε στο ρεύμα προς Λαμία από το ύψος της Λυκόβρυσης και στο ρεύμα προς Πειραιά από την έξοδο του Αγίου Στεφάνου.

Επιπλέον, η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία λόγω της πυρκαγιάς στους δρόμους:

    Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας,

    στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης

    και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Λάμπρος).

Παράλληλα, σπεύδουν ενισχύσεις από Πάτρα, Άραξο και Βόλο. Δύσκολα προσβάσιμη από τα επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής η περιοχή όπου έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, η πυροσβεστική έχει έτοιμο το σχέδιο εκκένωσης της Βαρυμπόμπης, εφόσον απαιτηθεί. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες μοναχών, η φωτιά βρίσκεται στα 200 μέτρα από μοναστήρι και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά. 

Στο σημείο επιχειρούν 104 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev, καθώς κι ένα μηχανοκίνητο τμήμα για αντιπυρικές ζώνες. Μεγάλη είναι και συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες των ΟΤΑ.


 

Μήνυμα του 112 έλαβαν οι κάτοικοι Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαρυμπόμπης ή Κρυονερίου, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού» αναφέρεται στην ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης.

 

 

 

 

 

 

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής, δίνουν «μάχη» για να περιορίσουν την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Βαρυμπόμπη.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, εξαιτίας των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή δίνεται ένας τιτάνιος αγώνας προκειμένου να περιοριστεί ο μεγαλύτερος όγκος της πυρκαγιάς που φαίνεται να ξεκίνησε από έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ.

“Έχουν πέσει όλες οι δυνάμεις την πυροσβεστικής αυτή την ώρα πάνω στη φωτιά προκειμένου να την περιορίσουν το συντομότερο. Νωρίτερα είχαμε και κάποιες εκρήξεις από έναν πυλώνα της ΔΕΗ με αποτέλεσμα ν αρπάξουν φωτιά τα καλώδια.

Η φωτιά δυστυχώς συνεχίζεται υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αυτή την στιγμή. Βρίσκομαι στην Βαρυμπόμπη στην περιοχή Αδάμες κοντά στα βασιλικά κτήματα. Επικρατούν άνεμοι αυτή την στιγμή στην περιοχή και γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής. Ευτυχώς η φωτιά είναι μακριά τουλάχιστον μέχρι ώρας από κατοικημένες περιοχές”.

Στο μεταξύ καθώς από την περιοχή περνούν γραμμές διανομής ηλεκτρικού ρεύματος που τροφοδοτούν μεγάλες περιοχές της Αττικής, υπάρχει φόβος ενός μπλακ άουτ.

​​​​​​​Κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην πρωτεύουσα η όποια ταλαιπωρείται ήδη από τον πολυήμερο καύσωνα, με το δίκτυο της ΔΕΗ να είναι ήδη υπερφορτωμένο. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο Κρυονέρι είναι και ένας μεγάλος σταθμός διανομής ρεύματος, που τροφοδοτεί μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου.

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε νωρίτερα σε δασική έκταση στην Άνω Βαρυμπόμπη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκτός λειτουργίας τέθηκε το μεσημέρι το κύκλωμα υψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου.

Η εξέλιξη δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έχει προκαλέσει προς το παρόν βυθίσεις τάσης που γίνονται αντιληπτές στην Αττική.

Οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με την πολιτική προστασία προκειμένου οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα να προστατευθούν από τις φλόγες.

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς το μεσημέρι της Τρίτης, ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στην Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών, σε περιοχή ανατολικά των Βασιλικών Κτημάτων.

Για την επιχείρηση κατάσβεσης ενεργοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ στην περιοχή βρέθηκαν αρχικά 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς.

Πληροφορίες, αναφέρουν πως ακούστηκαν εκρήξεις από υποσταθμό. ​​​​​​​

barympompi1

barympompi

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν υπάρχει άμεση απειλή για κατοικημένη περιοχή. 

Να σημειωθεί πως η πυρκαγιά είναι ορατή σε ολόκληρη την Αττική.

 

Αποκλειστικό βίντεο του Briefingnews απο τη φωτια στη Βαρυμπόμπη