Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 -

Αναγνωστοπούλου: Σε κάθε απειλή από πυρκαγιά τα αρμόδια υπουργεία επιδεικνύουν αδράνεια«Η μόνη βεβαιότητα που έχουμε είναι ότι μπροστά σε κάθε απειλή από πυρκαγιά τα αρμόδια υπουργεία  (ΥΠΠΟΑ – Κλιματικής Κρίσης) επιδεικνύουν υποδειγματική αδράνεια και ανετοιμότητα, αδιαφορία και ανευθυνότητα», αναφέρει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για τον αρχαιολογικό χώρο στις Πόρτες Δυτικής Αχαΐας.

Η κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο και στο Δελφικό Τοπίο

Η κ. Αναγνωστοπούλου ζητά να απαντηθεί άμεσα και με λεπτομέρειες η ερώτηση που κατατίθεται αύριο στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της και η οποία αφορά στην κατάσταση τόσο στον αρχαιολογικό χώρο στις Πόρτες Αχαΐας όσο και στο Δελφικό Τοπίο.

Αναλυτικά η δήλωση της τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ:

«Χρειάστηκαν επτά ολόκληρες ημέρες από την καταστροφική πυρκαγιά της προηγούμενης Κυριακής (3/7) στην Αχαΐα και πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο, για να αποφασίσει το YΠΠΟΑ να βγάλει μία ανακοίνωση, προκειμένου να ενημερώσει για το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος στη θέση  Κεφαλόβρυσο στις Πόρτες Δυτικής Αχαΐας.

«Υποδειγματικά»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ όλα, όπως πάντα, λειτούργησαν «υποδειγματικά»,  δεν υπέστη καταστροφή το μυκηναϊκό νεκροταφείο ή οι κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ καμία αναφορά δεν γίνεται στον περιβάλλοντα χώρο. Βέβαια η πρόσβαση στο χώρο έχει απαγορευθεί και αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργείου είναι η ενημέρωση από την Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Κουμούση. Την ίδια ενημέρωση που έχει και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, όπως και εγώ η ίδια που έχω επικοινωνήσει μαζί του.

Δεν γνωρίζουμε λοιπόν ακόμα τι ακριβώς έχει συμβεί στον αρχαιολογικό χώρο. Η μόνη βεβαιότητα που έχουμε είναι ότι μπροστά σε κάθε απειλή από πυρκαγιά τα αρμόδια υπουργεία (ΥΠΠΟΑ – Κλιματικής Κρίσης) επιδεικνύουν υποδειγματική αδράνεια και ανετοιμότητα, αδιαφορία και ανευθυνότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι  ενώ πριν από ένα τρίμηνο διαφημιζόταν σχέδιο αντιπυρικής θωράκισης μνημείων της χώρας, χρειάστηκε μια ολόκληρη εβδομάδα και πίεση από τον Τύπο για να υπάρξει στοιχειώδης ενημέρωση. Όλα αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου και κορύφωσης της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων.

Μαύρη βίβλος

Αξίζει να σημειωθεί  ότι, έχουν περάσει επτά μέρες επίσης από την μεγάλη πυρκαγιά στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας, έχουμε ζητήσει ενημέρωση και το ΥΠΠΟΑ εξακολουθεί να μην έχει βγάλει καμία επίσημη ανακοίνωση. Ζητάμε λοιπόν να απαντηθεί άμεσα και με λεπτομέρειες η ερώτηση που κατατίθεται αύριο στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού και η οποία αφορά στην κατάσταση τόσο στον αρχαιολογικό χώρο στις Πόρτες Αχαΐας όσο κ στο Δελφικό Τοπίο.

Επιτέλους η Υπουργός Πολιτισμού πρέπει να αντιληφθεί ότι εκ του θεσμικού της ρόλου, οφείλει  να προστατέψει τους αρχαιολογικούς χώρους. Οφείλει επίσης, αντί για επικοινωνιακά σόου, να ενημερώνει άμεσα  για την κατάσταση κάθε αρχαιολογικού χώρου, για το πότε θα είναι ξανά επισκέψιμοι και προσβάσιμοι, για το ποιες ενέργειες γίνονται για την αποτροπή πυρκαγιών σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Διαφορετικά η «Μαύρη Βίβλος» του Πολιτισμού επί υπουργίας κ. Μενδώνη δεν θα έχει τέλος».