Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ακίνητα: Σε αυτές τις 20 περιοχές «ξέφυγαν» τα ενοίκια - Εκρηκτικές αυξήσεις έως 38% και στα προάστια



Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα κινούνται τα ενοίκια, αλλά και οι ζητούμενες τιμές πώλησης, στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το iefimerida.gr, η αύξηση των τιμών ενοικίων και πώλησης υπερβαίνει κατά πολύ το ρυθμό αύξησης των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Είναι ενδεικτικό τι ακόμα κι αν ο εργαζόμενος είναι έτοιμος να «θυσιάσει» το 40% του μηνιαίου εισοδήματός του για την αγορά ενός σπιτιού, θα πρέπει να δουλεύει… 44 χρόνια για να το επιτύχει.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της αγοράς σημαίνουν «καμπανάκι» για τα ακίνητα στην Αθήνα, όπου το μέσο ενοίκιο ξεπερνά πλέον τα 500 ευρώ για ένα σπίτι 75 τ.μ.. Αυτό, όπως όλα δείχνουν, δημιουργεί μια τάση φυγής προς τα προάστια, με συνέπεια να αυξάνονται και στα πέριξ οι τιμές ενοικίασης και πώλησης.

Οι 20 περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα ενοίκια και την πώληση

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Spitogatos, οι ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 7,12% συγκριτικά με το αντίστοιχο (3ο) τρίμηνο του 2020, ενώ οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης σημείωσαν αύξηση της τάξης του 1,3% σε όλη την επικράτεια σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.

Μάλιστα από την αναλυτικότερη εξέταση των στοιχείων του δείκτη προκύπτουν σαφείς τάσεις αποκέντρωσης στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

Ειδικότερα στην Αττική:

• Οι υψηλότερες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης παρατηρούνται σε περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας.
• Οι μεγαλύτερες αυξήσεις των ζητούμενων τιμών πώλησης καταγράφονται τόσο στα Βόρεια Προάστια (Χολαργός και Βριλήσσια) όσο και στα Δυτικά (Πετρούπολη και Κερατσίνι).
• Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ενοικίασης αφορά κυρίως παραθαλάσσια μέρη και παραθεριστικές περιοχές πλησίον της Αθήνας.

Ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη:

• Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στις ζητούμενες τιμές πώλησης σε περιοχές έξω από το κέντρο με την Τριανδρία, την Πολίχνη και τη Σταυρούπολη να σημειώνουν υψηλά επίπεδα ετήσιας μεταβολής στις ζητούμενες τιμές πώλησης.
• Αντίστοιχα οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης παρατηρούνται κατά βάση σε περιοχές μακριά από το κέντρο της πόλης, όπως το Πανόραμα και η Πυλαία.

Οι παρακάτω πίνακες παρέχουν αναλυτικά στοιχεία για τη μεταβολή των ζητούμενων τιμών σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Για την Αττική, αυτές είναι οι 10 περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης (1ος πίνακας) και στις τιμές ενοικίασης:

Για τη Θεσσαλονίκη, αυτές είναι οι 10 περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης (1ος πίνακας) και στις τιμές ενοικίασης: