Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αιτωλοακαρνανία: Θρήνος και οργή για το θάνατο της 30χρονης εγκύου



Στο χωριό της Κατούνας, τις φετινές γιορτινές ημέρες του Πάσχα επισκίασε το τραγικό γεγονός του θανάτου της 30χρονης γυναίκας, που πέθανε ξαφνικά ενώ βρισκόταν στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της, από πνευμονική εμβολή, το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής στο σπίτι της.

Την άτυχη κοπέλα εντόπισε ο σύζυγός της στο σπίτι τους. Μετά το τραγικό συμβάν, στην περιοχή πληθαίνουν οι οργισμένες φωνές για το Κέντρο Υγείας Κατούνας, που δε λειτουργεί σε 24ωρη βάση, παρά μόνο για οκτώ ώρες τη μέρα. Ωστόσο, η ιατροδικαστής που εξέτασε την άτυχη κοπέλα αναφέρει πώς δε θα υπήρχε τρόπος να σωθεί η ζωή της, ακόμα και αν το κέντρο λειτουργούσε κανονικά.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, «την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι, που το χρειάσθηκε η νεαρή άτυχη έγκυος γυναίκα ήταν αργία και δεν λειτουργούσε. Δεν υπήρχε ούτε ασθενοφόρο, για να διασφαλιστεί η έγκαιρη διακομιδή της. Αντί λοιπόν να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα σε πέντε λεπτά της παρασχέθηκε σε μία ώρα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλη Γιαννάκο, που μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega «Τη Μεγάλη Παρασκευή η νεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της στο σπίτι της που βρίσκεται πέντε λεπτά από το Κέντρο Υγείας. Το Κέντρο Υγείας είναι αγροτικού τύπου και θα έπρεπε να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Μπορεί να μην μπορούσε να γίνει και τίποτα για την κοπέλα, γιατί το πρόβλημα υγείας ήταν σοβαρό. Αλλά το περιστατικό έπρεπε να αντιμετωπιστεί αλλιώς και η κοπέλα να μεταφερθεί άμεσα».

«Πριν δύο χρόνια 65χρονος,  πάλι από τη περιοχή με κλειστό το Κέντρο Υγείας που θα μπορούσε τώρα να ζει, ξεψύχησε στο αυτοκίνητο του γιού του, καθοδόν προς το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας για τους ίδιους λόγους», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Υπάρχουν κέντρα υγείας που δεν μπορούν να κάνουν ούτε έναν αιματολογικό έλεγχο. Η κοπέλα είχε ένα σοβαρό πρόβλημα που δύσκολα θα μπορούσαν να τη σώσουν. Γιατροί όμως μου είπαν ότι έπρεπε να είμαστε γρήγορα στο περιστατικό, να της δώσουμε οξυγόνο, να της κάνουμε την ενέσιμη αγωγή που πρέπει και να τη μεταφέρουμε στο νοσοκομείο, μήπως και μπορούσε να σωθεί. Οι γιατροί της Κατούνας κάνουν εφημερίες σε διπλανά Κέντρα Υγείας», εξήγησε ο κ. Γιαννάκος.