Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αισιοδοξία Θεοδωρικάκου για νομοσχεδίο για την ψήφο Ελλήνων Εξωτερικού. Το σενάριο για ΑΦΜ



Αισιόδοξος ότι η υπερψήφιση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους, θα λάβει τελικά την ευρύτατη πλειοψηφία, που απαιτείται - πιθανόν ακόμα και 300 «ΝΑΙ» - για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, εμφανίστηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες κι ενώ το νομοσχέδιο μπαίνει στην τελική ευθεία, αφού αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης την προσεχή Δευτέρα.

«Είναι ώρα ευθύνης και πρόκληση για τα πάρει το νομοσχέδιο 300 ψήφους που θα είναι πολύ καλό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία.  Είμαι αισιόδοξος γιατί τα κόμματα στέκονται με υπευθυνότητα και όπου υπάρξουν ζητήματα θα γίνουν παρεμβάσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά τις εξηγήσεις που παρείχε στο ΚΚΕ δεν θα έχει αντιρρήσεις επί του περιεχομένου, θεώρησε πολύ πιθανό το «ΝΑΙ» να πει τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την προσδοκία του να πειστεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης με γνώμονα ότι συμφωνεί στην ουσία της ρύθμισης.

Με δεδομένο ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση βλέπουν ως ιστορική ευκαιρία το ενδεχόμενο υπερψήφισης του νομοσχεδίου με 300 θετικές ψήφους, οι επαφές του κ.  Θεοδωρικάκου με τους εκπροσώπους των κομμάτων έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες ώρες,  με το βάρος να πέφτει κυρίως στο ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Η αναφορά του Υπουργού Εσωτερικών σε βελτιώσεις, άλλωστε, αποκάλυψε ότι οι διεργασίες και οι ζυμώσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Κατά πληροφορίες, στα σενάρια που βρίσκονται υπό επεξεργασία  χωρίς προς ώρας να έχει ληφθεί τελική απόφαση από το Υπουργείο, είναι η χρήση του ΑΦΜ ως απόδειξη για τον δεσμό με την πατρίδα να είναι υποχρεωτική μόνο για τους εκλογείς του εξωτερικού ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ για τους μικρότερης ηλικίας να απαιτείται απόδειξη τέτοιου είδους δεσμού μέσω ΑΦΜ από συγγενή α' βαθμού.