Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αγρότες: Στήνουν μπλόκα από τις 23 Ιανουαρίου - Διεκδικούν αποζημιώσεις



Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα από τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου προαναγγέλει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Οι αγρότες βάζουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών τους την αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία, σημειώνοντας ότι οι καταστροφές είναι τεράστιες, ενώ εκτός από το φυτικό κεφάλαιο έχουν πληγεί τόσο η κτηνοτροφία, όσο και η μελισσοκομία. 

Η ανακοίνωση της Επιτροπής έχει ως εξής: 

«Τεράστιες είναι οι καταστροφές στην φυτική παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο που προκαλούν ο χιονιάς και ο παγετός, ενώ οι κακοκαιρία των ημερών έχει πλήξει βαριά και την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία.

Ιδιαίτερα πλήττεται η παραγωγή εσπεριδοειδών, (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια) και κηπευτικών, ενώ ζημιές, που το μέγεθός τους θα φανεί αργότερα, θα υποστούν  δενδρώδεις καλλιέργειες,  όπως τα ελαιόδενδρα και άλλα.

            Σε πολλές περιπτώσεις – για παράδειγμα, οι ζημιές στα δένδρα σε χρονικό  διάστημα που δεν καρποφορούν, στα θερμοκήπια, γενικότερα  στο φυτικό κεφάλαιο – δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα οι πληγέντες παραγωγοί να είναι ξεκρέμαστοι.  Κι όταν ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, στον οποίο  πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα, στελέχη του Οργανισμού προκαλούν και  εκβιάζουν, δηλώνοντας  δημόσια ότι, αν θέλουν ν’ αποζημιωθούν για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό, πρέπει να πληρώσουν πρόσθετα τσουχτερά ασφάλιστρα, προωθώντας και μ’ αυτόν τον τρόπο  την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην ασφάλιση της  παραγωγής και του κεφαλαίου γεωργών και κτηνοτρόφων.

Αλλά και στις περιπτώσεις που προβλέπονται αποζημιώσεις,  είναι πολύ μικρές, αφού, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι καταστροφές δεν αποζημιώνονται στο 100%.

 Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι με την πολιτική δραστικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση, στα πλαίσια των μνημονίων, ο ΕΛΓΑ έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένο ποσό που μπορεί να δαπανήσει, κάθε χρόνο, για αποζημιώσεις, το οποίο είναι πολύ μικρό κι αν εξαντληθεί σταματούν και οι όποιες αποζημιώσεις.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, οι πληγέντες από την κακοκαιρία γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να πιστέψουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις – όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονται, κατά καιρούς, αποζημιώσεις  και, στο τέλος, είτε δεν μας δίνουν καθόλου, ή μας πετούν μερικά ψίχουλα -  αλλά να αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

1ον: Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις όλων των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Για  να προχωρήσει γρήγορα και σωστά αυτή η διαδικασία, πρέπει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει, αμέσως, το δίκαιο αίτημα  των γεωπόνων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ, οι οποίοι αγωνίζονται διεκδικώντας να πληρώνονται τα οδοιπορικά  για τις μετακινήσεις τους προς τις περιοχές όπου καλούνται να κάνουν τι εκτιμήσεις των ζημιών, που τους έκοψε η κυβέρνηση. Κι αποτελεί πρόκληση  για τον αγροτικό κόσμο η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι γι’ αυτό το κόψιμο φταίει το … μνημόνιο, όταν η κυβέρνησή του, σε συνεργασία με τους «Θεσμούς», το αποφάσισε και ο ίδιος, μαζί με άλλους 221 βουλευτές, το ψήφισαν στη Βουλή.

2ον: Ν’ αποζημιωθούν στο 100% όλες οι ζημιές και στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αποζημιώνει στο σύνολό τους  όλες τις ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από όλες τα καιρικές αιτίες και τις νόσους.

3ον: Να πάρει, άμεσα και δραστικά μέτρα η κυβέρνηση για να μην υπάρξουν - κι αν εμφανιστούν να  χτυπηθούν  αμέσως - φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά από «αετονύχηδες» οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις, ιδιαίτερα σε κηπευτικά και φρούτα, για ν’ ανεβάσουν  τις τιμές και στα ντόπια και στα εισαγόμενα προϊόντα, κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών. 

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους πληγέντες παραγωγούς, γεωργούς και κτηνοτρόφους, όλους τους μικρομεσαίους αγρότες σ’ όλη τη χώρα, να βγουν στα μπλόκα στις 23 Γενάρη, όπου, με τη στήριξη και συμμαχία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα δώσουμε μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας ξεκληρίζει, μια μάχη για την επιβίωσή μας».