Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αγωγός πετρελαίου του στρατού μολύνει το νερό της Θεσσαλονίκης;



Aγωγός πετρελαίου του στρατού ο οποίος περνάει κάτω από τον πυθμένα της λίμνης Πολυφύτου φαίνεται ότι είναι ο ένοχος για το πετρέλαιο που εντοπίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην επιφάνεια της δεξαμενής του εργοστασίου επεξεργασίας νερού της ΕΥΑΘ στην Σίνδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους στη δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης αναφέρεται ως πιθανή η ρύπανση από αγωγό του ελληνικού στρατού που διέρχεται από τον βυθό της λίμνης Πολυφύτου.

Η υπόθεση χρεώθηκε σε στρατιωτικό εισαγγελέα και βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής αξιολόγησης. 

Η λίμνη αποτελεί τμήμα του ρου του Αλιάκμονα απ’ τον οποίο προέρχεται το 60% της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης.

Στην ανοικτή ενωτική διώρυγα μήκους 50 χιλιομέτρων που φέρνει νερό του Αλιάκμονα στην πόλη από τη θέση Βαρβάρες έως τις εγκαταστάσεις διύλησης της Σίνδου δεν υπήρχε κανένα σύστημα εντοπισμού οποιασδήποτε ρύπανσης. Αυτή διαπιστώθηκε όταν εντοπίστηκαν κηλίδες πετρελαιοειδών που ανέβαιναν στην επιφάνεια με τη μορφή σταγόνων ή σβόλων και στη συνέχεια διαλύονταν και εξαπλώνονταν στην επιφάνεια.

Η ΕΥΑΘ αναγκάστηκε να μειώσει την παροχή νερού από τον Αλιάκμονα και να αυξήσει την παροχή από τις πηγές Αραβησσού, ενώ παράλληλα αύξησε τα ειδικά φίλτρα και αύξησε τις αναλύσεις ποιότητας νερού πριν αυτό καταλήξει στις βρύσες των νοικοκυριών και των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης. Στην διώρυγα τοποθετήθηκαν φράγματα και από τον Απρίλιο ο επικεφαλής της ΕΥΑΘ ανέφερε ότι το φαινόμενο είχε υποχωρήσει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.