Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ έως το Πρίντεζι της Ιταλίας, μέσω Κύπρου και Ελλάδας



Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία προωθούν τους σχεδιασμούς τους για δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Λεβιάθαν που βρίσκεται στην ΑΟΖ του Ισραήλ μέχρι το Πρίντεζι της Ιταλίας.
 
Οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Ενέργειας των τεσσάρων χωρών, συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και συζήτησαν τους σχεδιασμούς για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μήκους δύο χιλιάδων χιλιομέτρων.
 
Η συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα, είναι προπαρασκευαστική της συνόδου των τεσσάρων υπουργών Ενέργειας, τον ερχόμενο μήνα, στο Ισραήλ.
 
Στόχος είναι η δημιουργία αγωγού από το κοίτασμα Λεβιάθαν, ο οποίος θα περάσει από Κύπρο και Ελλάδα και θα ενωθεί με τον αγωγό IGI, ο οποίος καταλήγει στην Ιταλία.
 
Ο αγωγός θα μπορεί να συνδέσει το Λεβιάθαν με το κυπριακό κοίτασμα "Αφροδίτη", καθώς και άλλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή της Ελλάδας και της Ιταλίας, με σκοπό να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες τεχνοκρατικές μελέτες, η δημιουργία του αγωγού είναι τεχνικά εφικτή και οικονομικά βιώσιμη. Εξάλλου, η μεγάλη γαλλική εταιρεία TOTAL, προετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στο κυπριακό τεμάχιο "11", που γειτνιάζει με το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζοr, στο οποίο εντοπίστηκαν το 2015 οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.