Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Αγεφύρωτο το χάσμα της ΕΕ με το ΔΝΤ – Άγνωστη η επιστροφή της τρόικας



Σε αδιέξοδο κατέληξε το EuroWorking Group, καθώς δεν άρθηκαν οι ισχυρές διαφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ. Ως αποτέλεσμα, δεν επήλθε συμφωνία για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

Ολα δείχνουν πλέον ότι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου θα κριθεί σε διαβουλεύσεις μεταξύ των Θεσμών «σε υψηλότερο επίπεδο», πιθανώς στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου. Aπό την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «επιχειρείται να πειστεί το ΔΝΤ να κάνει στροφή στο ρεαλισμό. Μετά τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Αναμένω να επιστρέψουν το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη», είπε προσθέτωντας ότι «το Πάσχα θα έχουμε ανάσταση της οικονομίας».

Το αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ταμείου είναι τέτοιο μάλιστα, που όμως μεταδίδει το πρακτορείο MNI η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την απευθείας παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ​, γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, με στόχο να λυθεί το πρόβλημα και να καταρτιστεί μία κοινή γραμμή απέναντι στη χώρα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, οι ομάδες εργασίας της Ε.Ε. «εξακολουθούν να χτυπούν το κεφάλι τους με τους ομολόγους τους στο ΔΝΤ».

Στη συνεδρίαση του EWG παρενέβη τηλεφωνικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Επίσημη θέση του ΔΝΤ  φαίνεται είναι τα όσα έγραψε στο ο επικεφαλής του Τόμσεν και συγκεκριμένα η ανάγκη λήψης μέτρων ύψους έως και 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως και το 2019 καθώς επίσης για βαθύτερο «μαχαίρι» στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Φυσικά, οι θέσεις αυτές προκαλούν τη δυσαρέσκεια των ευρωπαίων τόσο στην Κομισιόν, όσο και στο Eurogroup αφού διαχώρισε χθες τη θέση του μέχρι και ο σκληρός πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ.