Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αφγανιστάν και Λιβύη στο επίκεντρο των συναντήσεων του Ν. Δένδια στην Νέα Υόρκη



Σειρά συναντήσεων είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας συμμετείχε σε υπουργική διάσκεψη για την Λιβύη και σε κλειστή συνάντηση για το Αφγανιστάν. Συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Βιομηχανίας και προηγμένης τεχνολογίας των ΗΑΕ, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ.

Παράλληλα σήμερα θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου. Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας θα έχει και ένα τετ α τετ με τον Αιγύπτιο υπουργό Σάμεχ Σούκρι. Η συνάντηση αυτή γίνεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, καθώς η Τουρκία θέλει να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας στην Αίγυπτο και να αποσυμφορήσει την ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Πιο αναλυτικά, στην υπουργική διάσκεψη για την Λιβύη συμμετείχε επίσης ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος κάλεσε για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα. Μάλιστα κατονόμασε ρητά την Τουρκία.

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των χωρών της Διαδικασίας του Βερολίνου, όμορων αφρικανικών κρατών και της Ελλάδας και της Ισπανίας ως παρατηρητές.

 

Στην άλλη συνάντηση στην οποία έδωσε το παρών ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν τονίζοντας πως η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Όπως είπε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτός είναι και ο λόγος που η κατάσταση απαιτεί εγρήγορση.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του Αφγανιστάν, και ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών που βρίσκονται στο στόχαστρο του καθεστώτος των Ταλιμπάν και απειλούνται άμεσα. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα οφείλει να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας η οποία πρέπει να καταβάλει συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες για την υπεράσπισή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει επίσης να δοθεί στην προστασία των δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν και στο σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στην απειλή των προσφυγικών ροών υποστηρίζοντας πως για να αποφευχθούν οι μαζικές ροές απαιτείται στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις άμεσα γειτονικές προς το Αφγανιστάν χώρες.

Παράλληλα, «έκλεισε το μάτι» στην Τουρκία προειδοποιώντας για άλλη μία φορά ότι πρέπει να αποφευχθεί η εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Στην κλειστή συνάντηση για το Αφγανιστάν, την οποία διοργάνωσε η Αυστρία, έλαβες μέρος ευρωπαϊκά κράτη αλλά και κράτη της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο κ. Δένδιας με τον υπουργό Βιομηχανίας και προηγμένης τεχνολογίας των ΗΑΕ, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, βρέθηκε η εμβάθυνση των στρατηγικών διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές ο κ. Αλ Τζαμπέρ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδικό εταίρο» για τα Εμιράτα, τονίζοντας επίσης την βούληση για διεύρυνση της στρατηγικής ατζέντας.

Πέρα όμως από τις διμερείς σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά με έμφαση στις τελευταίες ενέργειες της γειτονικής μας χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αλ Τζαμπέρ εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση, προσθέτοντας ότι τα Εμιράτα δεν είναι καθόλου κοντά σε οποιαδήποτε διευθέτηση. Παράλληλα αναφέρθηκε στον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης.