Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Αδήλωτα τετραγωνικά: Δεν δίνεται παράταση-Πρόστιμα από 1η Σεπτεμβρίου



Aπέκλεισε την περίπτωση να δοθεί νέα παράταση στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων, που λήγει στις 31 Αυγούστου, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με σημερινές (22/8) δηλώσεις του. 

Μιλώντας στο OPEN TV o Τ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι έχουν δοθεί ήδη δύο παρατάσεις και δεν συντρέχει λόγος να δοθεί νέα. Επίσης, ανέφερε ότι γύρω στους 1.000.000 ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει μέχρι τώρα δηλώσεις για τη σχετική ρύθμιση, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 20.000.000 τετραγωνικά κτισμάτων και οικοπέδων.     

Υπενθυμίζεται ότι την παράταση μέχρι την 31.12.2020 της λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα και μη ηλεκτροδοτούμενα τετραγωνικά έχει ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της σε αρμοδίους υπουργούς

Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία λίγων ημερών μέχρι τις 31 Αυγούστου να υποβάλλουν  διορθωτικές  δηλώσεις στοιχείων εμβαδού ακινήτων, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (https://tetragonika.govapp.gr/).

Στη συνέχεια θα ενεργοποιηθούν πρόστιμα για μη δήλωση στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, τα οποία είναι υπέρογκα. Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.