Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Αδ. Γεωργιάδης: Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα



«Το  πρώην μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης, η περισσότερο πληγείσα από την κρίση χώρα η οποία έχει χάσει το 25% της παραγωγικότητάς της κατά την τελευταία δεκαετία, μεταμορφώνεται τώρα σε ένα νέο hot-spot για τους επενδυτές και μία από τις πιο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα οικονομίες παγκοσμίως» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κεντρικός ομιλητής κατά τη διάρκεια του γεύματος  στο πλαίσιο του 21ο ετήσιου φόρουμ της Capital Link με θέμα «Επενδύστε στην Ελλάδα», στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, παγκόσμιοι κι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ξένες κυβερνήσεις, η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης μεγάλης επιρροής «εξυμνούν τη δυναμική αναπτυξιακή και επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη», καθώς, «αν και είναι μόνο πέντε μήνες στην εξουσία, έχει ήδη αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα: Έχουν δρομολογηθεί πολύ σημαντικά σχέδια επενδύσεων, όπως η ανάπλαση, αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ της παραλιακής περιοχής του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας, το Ελληνικό - μάλιστα δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν υποβάλλει προσφορές και διαγωνίζονται για την άδεια του καζίνο».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος «Επενδύστε στην Ελλάδα» βελτιώνει το επιχειρηματικό τοπίο, μειώνει τη γραφειοκρατία και ενσωματώνει στρατηγικές επενδύσεις άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

«Έτσι, λοιπόν, σήμερα η Ελλάδα προσφέρει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στους διεθνείς επενδυτές: 

- Μέλος της ευρωζώνης με υγιή δημόσια οικονομικά.

- Μηδενικός επενδυτικός κίνδυνος στη χώρα με την πιο δυνατή πολιτική σταθερότητα της τελευταίας δεκαετίας.

- Φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες των επενδυτών, έτσι ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια, να μειωθεί η φορολογία, να υποστηριχθεί η τεχνολογία και η καινοτομία, να βελτιωθούν οι υποδομές και τα δίκτυα και, εν γένει, να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς τον επενδυτή περιβάλλον.

- Εργατικό δυναμικό το οποίο συνδυάζει μοναδικά την υψηλή ποιότητα, την μεγάλη διαθεσιμότητα και την αποδοτικότητα.

- Επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η αγορά ακινήτων, ο τουρισμός, η ενέργεια, τα logistics, οι υποδομές, η βιοτεχνολογία, η φαρμακοβιομηχανία, τα ΙΤ, τα R&D, τα τρόφιμα, ακόμη και η βαριά βιομηχανία, είναι πολλά υποσχόμενοι τομείς της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο υπουργός.

Ο ίδιος έστειλε μήνυμα προς τους Αμερικανούς επενδυτές, ότι «τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτοί που δεν έχουν σταματήσει να επενδύουν στη χώρα μας, ακόμη και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής μας κρίσης, τώρα είναι η ώρα να δρέψουν τους καρπούς τους. Κι αυτοί που δεν έχουν επενδύσει, τώρα είναι η ώρα να επωφεληθούν της δυνατότητας ανάπτυξης και των μοναδικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στη χώρα μας και οι οποίοι πρώτοι θα ανταμειφθούν με τα μεγαλύτερα κέρδη».