Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

7 Σεπτεμβρίου 1999: Δεκαοχτώ χρόνια από τον φονικό σεισμό που σημάδεψε την πρωτεύουσα



Ακριβώς 18 χρόνια πριν, στις 7 Σεπτεμβρίου και όταν οι δείκτες των ρολογιών έδειχναν 14:57 ολόκληρη η Αθήνα σείστηκε συθέμελα από τον ισχυρότερο και πιο φονικό σεισμό των τελευταίων χρόνων.

Ένας υπόκωφος θόρυβος ήταν το έναυσμα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κόπηκε το ρεύμα και τα κτίρια άρχισαν να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα.

Ο σεισμός της Πάρνηθας, είχε ένταση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και άφησε πίσω του περίπου143 νεκρούς, τουλάχιστον 700 τραυματίες και 40.000 άστεγες οικογένειες, αριθμοί που προκάλεσαν την οργή και τη θλίψη της κοινής γνώμης.

Μία κοινή γνώμη που αναζητούσε εναγωνίως τον υπαίτιο και πονοκέφαλο στην κυβέρνηση που έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανασυντάξει τα συντρίμμια που άφησε ο Εγκέλαδος πίσω του.

Συγκλονιστικές προσπάθειες των ανδρών διάσωσης της ΕΜΑΚ και συνεργεία από δεκάδες χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν, έψαχναν νυχθημερόν για μια ένδειξη ζωής στα συντρίμμια.
 
Δεκάδες άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, πολλές συγκινητικές ιστορίες ανθρωπιάς και ηρωισμού ήρθαν στο φως της δημοσιότητας -όπως εκείνη του πατέρα που προστάτευε με το σώμα του τα παιδιά του και τα έσωσε, αλλά ξεψύχησε όταν τους βρήκε η ΕΜΑΚ- και πολλές οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος.
 

Ημέρα μνήμης σήμερα λοιπόν για τα θύματα της τραγωδίας, όχι μόνο για τις οικογένειες που πενθούν, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και αμέλειες του παρελθόντος, γιατί μία χώρα που ξεχνάει την ιστορία της είναι καταδικασμένη να την ξαναζήσει.

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν τι άφησε πίσω της η οργή της φύσης στη σύγκρουσή της με την ανθρώπινη ανευθυνότητα: