Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Βραβείο κοινωνικής δικαιοσύνης «Αμπντούλ Τζαμπάρ» στο NBA



Το NBA ανακοίνωσε ένα νέο βραβείο, το Kareem Abdul-Jabbar Social Justice Champion, που θα επιβραβεύει έναν παίκτη για την επιδίωξη κοινωνικής δικαιοσύνης, την υπεράσπιση των αξιών του πρωταθλήματος, της ισότητας, του σεβασμού και της ένταξης.

«Εκτός από το ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες μας, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην υπεράσπιση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο επίτροπος του NBA, Άνταμ Σίλβερ.

«Με αυτό το νέο βραβείο, είμαστε περήφανοι που αναγνωρίζουμε και επιβραβεύουμε τους παίκτες του NBA που χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να επηρεάσουν τις κοινότητές τους και την ευρύτερη κοινωνία μας».

Οι 30 ομάδες θα ορίσουν έναν παίκτη από το ρόστερ τους για το ετήσιο βραβείο. Οι φιναλίστ και ο νικητής θα επιλεγούν από μια επιτροπή αποτελούμενη από θρύλους του ΝΒΑ, στελέχη της Λίγκας και ηγέτες κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο νικητής θα επιλέξει έναν οργανισμό για να λάβει δωρεά 100.000 δολάρια, όπως έκανε γνωστό το NBA. Οι άλλοι τέσσερις φιναλίστ θα επιλέξουν ο καθένας έναν οργανισμό, για να λάβει από 25.000 δολάρια.

«Είναι τιμή μου και είμαι ευγνώμων που συνδέομαι με αυτό το βραβείο που θα αναγνωρίσει τους αφοσιωμένους και ανιδιοτελείς ανθρώπους που αγωνίζονται για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους», δήλωσε ο έξι φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ.

«Για μένα, είναι άλλο ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη χώρα και όλους τους ανθρώπους που εκτιμούν την ισότητα», πρόσθεσε ο 74χρονος Τζαμπάρ.

Ο Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο οποίος αποχώρησε από το NBA το 1989 μετά από μια καριέρα 20 χρόνων με τους Μιλγουόκι Μπακς και τους Λος Αντζελες Λέικερς, έχει μιλήσει συχνά για θέματα ρατσισμού και ισότητας.

Το 2016 έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, την υψηλότερη πολιτική τιμή των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το 2009 δημιούργησε το Ίδρυμα Skyhook, με στόχο την παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών σε ανεπαρκείς κοινότητες.