Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

UEFA και διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν τον Ολυμπιακό: Κυρίαρχος κόντρα στην Κράσνονταρ



Τον χαρακτηρισμό «κυρίαρχος» χρησιμοποιούν διεθνή ΜΜΕ αλλά και η UEFA προκειμένου να αποθεώσουν τον Ολυμπιακό για την εμφατική του νίκη με 4-0 επί της Κράσνονταρ που ουσιαστικά τον φέρνει με το «1,5 πόδι» στους ομίλους του Champions League καθώς μόνο με θαύμα θα μπορέσει η ρωσική ομάδα να ανατρέψει τη συντριβή της, το βράδυ της Τετάρτης, στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Highlights: Ολυμπιακός - Κράσνονταρ 4-0 / Highlights: Olympiacos - Krasnodar 4-0
 

«Γκερέρο, Ραντέλοβιτς και Ποντένσε σκόραρα για τον κυριάρχο Ολυμπιακό» γράφει η UEFA σε ανάρτησή της στο Twitter για τα αποτελέσματα των αγώνων της Τετάρτης με τη φωτογραφία του σκόρερ του πρώτου γκολ των ερυθρολεύκων να φιγουράρει στην κεντρική σελίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

«Ο Ολυμπιακός έκανε σκόνη την Κράσνονταρ» γράφει ο Guardian ξεχωρίζοντας την νίκη με 4-0 των Πειραιωτών επί των Ρώσων και επισημαίνοντας ότι ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος για τους ομίλους του Champions League.

garudian-1
 

«Αγεφύρωτο το χάσμα για τη ρεβάνς» επισημαίνει η ιταλική Gazzetta dello sport υπογραμμίζοντας την καλύτερη ποιότητα και τη μεγαλύτερη εμπειρία από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του Ολυμπιακού. «Ο Γκερέρο άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό που "σκόρπισε" τους Ρώσους στο δεύτερο ημίχρονο με τον Ραντζέλοβιτς που έβαλε δύο γκολ σε 10 λεπτά και τον Ποντένσε» προσθέτει η ιταλική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

«Η ελληνική ομάδα κυριάρχησε ξεκάθαρα στον αγώνα» είναι το σχόλιο της ισπανικής As για τον αγώνα της Τετάρτης σημειώνοντας ότι οι παίχτες του Μαρτίνς δεν είχαν κανένα πρόβλημα απέναντι στην Κράνσονταρ.

as-spain1

«Ο Ολυμπιακός του Βαλμπουενά συνέτριψε την Κράσνονταρ» γράφει το France Football επικενρώνοντας - ως γαλλικό μέσο ενημέρωσης - στον Γάλλο μεσοεπιθετικό των ερυθρόλευκων τονίζοντας την αποφασιστική του συμμετοχή στο δεύτερο γκολ της ομάδας του Μαρτίνς

france-foot

Τα τρία βασικά... συστατικά της επιτυχίας και το αμυντικό ρεκόρ

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει βασιστεί σε τρία πολύ συγκεκριμένα σημεία - κλειδιά στον Ολυμπιακό για να παρουσιάσει μία ομάδα που πάει πρόσω ολοταχώς για νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ απαραβίαστης εστίας στον σύλλογο.

Ο Πορτογάλος τεχνικός δίνει έμφαση στο πως οι παίκτες πρέπει να πιέσουν σωστά και ψηλά τον αντίπαλο. Το πώς να ασκούν το ανάλογο πρέσινγκ και να «σκάνε» στο τρέξιμο τα αντίπαλα μπακ και εξτρέμ. Αυτό έκαναν σε πρώτη φάση οι παίκτες του Ολυμπιακού. Έχει σημασία το πώς ο Πορτογάλος έχει ξεχωρίσει τους παίκτες του που έχουν τα πιο καλά χαρακτηριστικά για να το κάνουν αυτό.

Σε πιο μεγάλο βαθμό ο Γκερέρο με τον Μασούρα στην επίθεση. Επίσης οι Ομάρ και Τσιμίκας στα άκρα της άμυνας. Εάν δει κανείς τα ντουμπλαρίσματα των Μασούρα - Τσιμίκα και το πόσο γύριζε για να βοηθήσει ο Έλληνας εξτρέμ το καταλαβαίνει αυτό. Είναι σαν να... πνίγεις τον αντίπαλο. Δεν του επιτρέπεις να κυκλοφορήσει σωστά την μπάλα, πιέζεις ακόμα και τον πορτιέρο και ειδικά σε πιο ευάλωτες άμυνες είσαι σχεδόν βέβαιος πως θα γίνει το λάθος. Βέβαια αυτό δεν μπορείς να το κάνεις για 90 λεπτά ειδικά σε επίπεδο Champions League. Επιπλέον έχει την αξία του πως όλες οι δύσκολες αποστολές έπεσαν πάνω στον Τσιμίκα που πήγε τρομερά. Με Πλζεν είχε τον Καγιάμπα, με Μπασάκ τον Βίτσκα και με Κρασνοντάρ τον επικίνδυνο Βάντερσον. Όλες αυτές οι ομάδες έχουν γρήγορα και ιδιαίτερα επικίνδυνα εξτρέμ, κάτι που απαιτεί σωστή κάλυψη χώρων αλλά και καλά ατομικά μαρκαρίσματα.

4878470487853048785234878552

Πάμε στο σκέλος Νο2. Βελτίωση της άμυνας. Η προσθήκη του Σεμέδο και η μονιμοποίηση του Μεριά ως βασικό σέντερ μπακ έχει δώσει μία άλλη εικόνα στα μετόπισθεν. Ναι σαφώς λάθη γίνονται και θα γίνουν ξανά αλλά η διαφορά κλάσης και επιπέδου κυρίως λόγω της παρουσίας του Πορτογάλου είναι μεγάλη ενώ βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η παρουσία του Σα κάτω από τα γκολπόστ.

Τρίτο σκέλος και εξίσου σημαντικό. Η ομοιογένεια. Κόντρα στην Κρασνοντάρ ο Μαρτίνς εμπιστεύθηκε τους ίδιους 11 των προηγούμενων αγώνων στην Ευρώπη. Πήγε με τον Σα τερματοφύλακα και τους Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μεριά και Τσιμίκα στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά. Μπουχαλάκη και Γκιγιέρμε στο κέντρο με τους Γιώργο Μασούρα και Ποντένσε στα άκρα. Ο Βαλμπουενά χρησιμοποιήθηκε πίσω από τον Γκερέρο. Από αυτούς τους 11 παίκτες λοιπόν μόνο ο Σεμέδο και ο Βαλμπουενά δεν ήταν πέρυσι στην ομάδα. Αυτό σημαίνει χημεία και ομοιογένεια. Εξαιρετικά βασικό.

Με τα παραπάνω δεδομένα (σ.σ. συν βέβαια και ορισμένα... κρυφά ατού σαν τον νεαρό και χαρισματικό Ραντζέλοβιτς) ο Πορτογάλος πήγε σε πέμπτο διαδοχικό ματς στην Ευρώπη δίχως να δεχθεί γκολ η άμυνά του και εάν μείνει έτσι και μετά τον αγώνα της Ρωσίας κάνει το απόλυτο αμυντικό γκολ στις εκτός των συνόρων διοργανώσεις! Ήδη πήρε την πρωτιά από τον Κετσπάγια που είχε τέσσερα ματς στο μηδέν.

Στο 3ο γκρουπ των ομίλων - Οι πιθανοί αντίπαλοι

Στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας των ομίλων του Champions League θα βρίσκεται ο Ολυμπιακός, ο οποίος πραγματοποίησε αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση μετά το 4-0 επί της ρωσικής Κράσνονταρ στο «Γ.Καραϊσκάκης».

Εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, οι «ερυθρόλευκοι» θα περάσουν στους ομίλους της μεγαλύτερης διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων, αφού περάσουν και το εμπόδιο του επαναληπτικού αγώνα με τους Ρώσους.

Σύμφωνα με τις ομάδες που έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στους ομίλους και τα πρώτα αποτελέσματα των play off, τα γκρουπ δυναμικότητας έχουν ως εξής: 

1ο γκρουπ
Λίβερπουλ (Αγγλία, κάτοχος Champions League) 91.000
Τσέλσι (Αγγλία, κάτοχος Europa League) 87.000
Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 138.000
Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία) 106.000
Γιουβέντους (Ιταλία) 124.000
Μπάγερν (Γερμανία) 128.000
Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) 103.000
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία) 72.000

2ο γκρουπ
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 146.000
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία) 127.000
Μπορούσια Ντόρτμουντ (Γερμανία) 85.000
Νάπολι (Ιταλία) 80.000
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 80.000
Τότεναμ (Αγγλία) 78.000
Άγιαξ (Ολλανδία) 70.500*
Μπενφίκα (Πορτογαλία) 68.000

3ο γκρουπ
Λιόν (Γαλλία) 61.500
Μπάγερ Λεβερκούζεν (Γερμανία) 61.000
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) 54.500
Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ) 44.000
Μπριζ (Βέλγιο) 39.500**
Βαλένθια (Ισπανία) 37.000
Ιντερ (Ιταλία) 31.000
Ντινάμο Ζάγκρεμπ (Κροατία) 29.500***

4ο γκρουπ
Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία) 28.500
Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) 27.500****
Γκενκ (Βέλγιο) 25.000
Γαλατασαράι (Τουρκία) 22.500
Λειψία (Γερμανία) 22.000
Σλάβια Πράγας (Τσεχία) 21.500*****
Αταλάντα (Ιταλία) 14.945
Λιλ (Γαλλία) 11.699

* Αν προκριθεί επί του ΑΠΟΕΛ (πρώτο ματς 0-0)
** Αν προκριθεί επί της ΛΑΣΚ Λιντς (πρώτο ματς 1-0)
*** Αν προκριθεί επί της Ρόζενμποργκ (πρώτο ματς 2-0)
**** Αν προκριθεί επί του Ερυθρού Αστέρα (πρώτο ματς 2-2)
***** Αν προκριθεί επί της Κλουζ (πρώτο ματς 1-0)