Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στα πολιτικά δικαστήρια Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών



Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια κατά της απόφασης της Super League να εντάξει στο καταστατικό της την κεντρική διαχείριση των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων, καθιστώντας την υποχρεωτική για όλα τα μέλη της.

Η είδηση που προαναφέρθηκε προέκυψε στη διάρκεια της εκδίκασης της προσφυγής του Ολυμπιακού στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, για το ίδιο θέμα. Το Δικαστήριο έδωσε προθεσμία για κατάθεση υπομνημάτων ως την προσεχή Δευτέρα το μεσημέρι και ακολούθως θα εκδώσει απόφαση.

Ο δικηγόρος της πειραϊκής ΠΑΕ, Γιώργος Σωτηρόπουλος, ανέφερε -μεταξύ άλλων- πως «η Ολιστική Μελέτη αναφέρει πως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της κεντρικής διαχείρισης και δεν λέει ότι πρέπει να επιβληθεί. Ουδείς γνωρίζει τι αποφάσισε η ΕΠΟ στην Γ.Σ. του Αυγούστου με τις τροποποιήσεις του καταστατικού».

Και πρόσθεσε ότι «δεν το έχουμε δει, δεν υπάρχει πουθενά το νέο καταστατικό. Σε κάθε περίπτωση υπερισχύει ο νόμος ... Είναι βασική πηγή εσόδων τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, προκύπτουν από επενδύσεις, δεν θέλουμε να τα σφετεριστούν άλλες ΠΑΕ που δεν επενδύουν και να τα διανείμουν με σκοτεινά κριτήρια άλλες ΠΑΕ».

Ακόμη, μίλησε για ΠΑΕ που χωρίς επενδύσεις «θέλουν να σφετεριστούν τα έσοδα των υπολοίπων από τα τηλεοπτικά», άρα και του Ολυμπιακού, αφήνοντας υπονοούμενα για το πού θα διαθέσουν τα χρήματα αυτά οι ΠΑΕ, για τις οποίες υποστήριξε εμμέσως ότι λειτουργούν παρασιτικά, καθώς χωρίς να επενδύουν θέλουν να εκμεταλλευτούν την εμπορικότητα του Ολυμπιακού και γενικά των «μεγάλων» ομάδων.

Πρόσθετη παρέμβαση κατά του Ολυμπιακού έκανε η Super League, η ΕΠΟ και οι 11 από τις ΠΑΕ, εκτός των δύο «αιωνίων» και του Άρη, που πάντως είχε ψηφίσει υπέρ της κεντρικής διαχείρισης.

Την Super League εκπροσώπησαν οι νομικοί Πέτρος Καϊμακάμης και Γιώργος Πιταροκοίλης, που υποστήριξαν ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να επιλύσει τη  διαφορά.

Ο Βασίλης Σαράκης (εκπροσώπησε την ΕΠΟ) ανέφερε ότι «το νέο καταστατικό της ΕΠΟ έχει υποβληθεί σε FIFA/UEFA προς έγκριση και μετά θα κατατεθεί στο πρωτοδικείο. Η Ισπανία, η Αγγλία, η UEFA, όλοι έχουν κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά τους δικαιώματα».

Τις ΠΑΕ που έκαναν παρέμβαση υπέρ της Λίγκας και κατά του Ολυμπιακού, εκπροσώπησε ο Ιωάννης Βοσκόπουλος, που είπε: «Ο Ολυμπιακός είναι μόνος του, είναι η μοναδική εταιρία που προσπαθεί να προσβάλει αυτή τη διάταξη. Όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο το ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία, τόσο οι ΠΑΕ όσο και η ΕΠΟ».

Ο δεύτερος εκπρόσωπος των ΠΑΕ, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης, υπογράμμισε: «Η αλληλεγγύη είναι το θέμα. Η UEFA επέβαλλε την κεντρική διαχείριση γιατί οι μικρές ομοσπονδίες έπαιρναν ψίχουλα και οι μεγάλες τα έπαιρναν όλα. Και η λίγκα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης για τους μικρότερους πήρε αυτή την απόφαση. Σήμερα, 68 εκατ. ευρώ είναι συνολικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα όλων των ΠΑΕ. Και βάσει του σχεδίου για την κεντρική διαχείριση, πάλι ο Ολυμπιακός έπαιρνε τη μερίδα του λέοντος. Στην Ισπανία ήρθε το κράτος και τους υποχρέωσε να μπουν σε κεντρική διαχείριση. Υποχρέωσε την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ που αντιδρούσαν»!