Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σκότωσαν τζάγκουαρ σε τελετή για τους Ολυμπιακούς στην Βραζιλία



Ένα τζάγκουαρ συμμετείχε ως μασκότ σε λαμπαδηδρομία που έγινε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην πόλη Μανάους της Βραζιλίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα σε στρατόπεδο της πόλης, στο οποίο βρίσκεται και ζωολογικός κήπος. Στο άτυχο ζώο είχαν χορηγηθεί ηρεμιστικά, αλλά εξακολουθούσε να είναι επιθετικό και όταν πλησίασε απειλητικά έναν στρατιώτη εκείνος πυροβόλησε το τζάγκουαρ θανάσιμα.

Το θηλυκό τζάγκουαρ, που το όνομά του ήταν Τζούμα, χρησιμοποιήθηκε στην εκδήλωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προφανώς, επειδή ένα κίτρινο τζάγκουαρ είναι η μασκότ της Ολυμπιακής ομάδας της Βραζιλίας, το καρτούν που ακούει στο όνομα «Γκίνγκα».

Μετά τον θάνατο του άγριου ζώου η Επιτροπή Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο δημοσίευσε ανακοίνωση στο Facebook: ««Κάναμε λάθος που επιτρέψαμε η ολυμπιακή φλόγα, σύμβολο ειρήνης και ενότητας, να παρουσιαστεί δίπλα σε ένα αλυσοδεμένο άγριο ζώο», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Τα τζάγκουαρ είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και ήδη έχουν εξαφανιστεί από την Ουρουγουάη και το Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης.

Φιλοζωικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο διαμαρτυρήθηκαν για την θανάτωση του ζώου και εξέφρασαν την απορία τους για την συμμετοχή του τζάγκουαρ στην εκδήλωση ενώ, παράλληλα, υπενθύμισαν την θανάτωση του γορίλα Χαράμπε σε ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι καθώς και τους αλιγάτορες που σκότωσαν οι υπεύθυνοι στην Ντίσνεϊλαντ στο Ορλάντο της Φλόριντα.