Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ποια είναι η Ελληνίδα διαιτητής του Roland Garros..



Ελληνικό άρωμα είχε ο ημιτελικός του Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Ράφα Ναδάλ στο Roland Garros, καθώς διαιτητής ήταν η Ελληνίδα Εύα Ασδεράκη.Αυτή βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά που η διαιτητής  διεύθυνε ένα τόσο σημαντικό αγώνα και δη του Τζόκοβιτς. Όλοι μας θυμόμαστε τις εύστοχες αποφάσεις της στον μεγάλο τελικό του US Open 2015 ανάμεσα στον Σέρβο και τον Ρότζερ Φέντερερ.  Η «chair umpire» μάλιστα τότε διεύθυνε τον τελικό των ανδρών και έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που κάνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του τουρνουά.

Ποια είναι λοιπόν η Εύα Ασδεράκη;

Ξεκίνησε να παίζει τένις σαν χόμπι στην Χαλκίδα, απ’ όπου και κατάγεται. Το 1997 σε ένα διεθνές τουρνουά που έγινε στο κλαμπ στο οποίο προπονούνταν, βοήθησε ως κριτής γραμμής κι εκεί άλλαξε η ζωή της. Ο πρώτος αγώνας που διαιτήτευσε ήταν στην Αθήνα, σε ένα γυναικείο τουρνουά των 10 χιλιάδων ευρώ, όταν μάλιστα, στον συγκεκριμένο αγώνα έπαιζε μία κοπέλα, με την οποία ήταν αντίπαλες στο γήπεδο. Πριν φτάσει την ηλικία των 20 χρονών είχε ήδη γίνει διεθνής, ενώ σπούδαζε παράλληλα στον τομέα των επιχειρήσεων.

Η ζωή των διαιτητών τένις από τα μάτια μιας Ελληνίδας (VIDEO) | Contra.gr

Η πρώτη διεθνής παρουσία της ήταν στο Ισραήλ. Το πρώτο της WTA Tour event, στην Doha (το 2001) και από εκεί το 2005, προκρίθηκε να γίνει «chair umpire», στο Wimbledon. «Θυμάμαι να βλέπω τους τελικούς του Wimbledon και του Roland Garros στην τηλεόραση και να οραματίζομαι τον εαυτό μου στο πρώτο. Όταν βρέθηκα εκεί, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Γνώριζα την ιστορία και την παράδοση αυτού του grand slam και αίφνης αποτέλεσα μέρος της», έχει πει η ίδια.

Roland Garros: Η Ελληνίδα διαιτητής που κρίνει τις τύχες του αγώνα  Τζόκοβιτς-Ναδάλ - Sports3

Το 2011 ήταν μία χρονιά που σίγουρα δεν θα την ξεχάσει ποτέ. Στον γυναικείο τελικό του Us Open τα έβαλε με την Σερένα Ουίλιαμς και βγήκε νικήτρια, μετά από παράβαση της τενίστριας για «λεκτική προσβολή». Η Ασδεράκη ενημέρωσε για την παράβαση και στην συνέχεια ξεκίνησε ένας διάλογος μεταξύ των δύο.