Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Πιτίνο: Το ελληνικό ντέρμπι ο,τι καλύτερο έχω βιώσει στα 41 χρόνια που ασχολούμαι με το μπάσκετ



Ο Ρικ Πιτίνο στάθηκε στην αντιπαλότητα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού εξηγώντας ότι είναι κάτι που δεν το έχει βιώσει ποτέ στην ζωή του, υπογράμμισε τα στοιχεία που «πονάει» η ομάδα του, ενώ αποθέωσε και τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Αμερικανός τεχνικός ανέφερε: «Είπα πριν από το ματς ότι πρέπει να είσαι 6-8 πόντους καλύτερος σε εκτός έδρας ματς, αλλά εμείς δεν ήμασταν. Αυτή η ομάδα, όπως τη βιώνω τώρα, έχει μια επιθετική πρόκληση μπροστά της. Υπάρχει πρόβλημα στο σκοράρισμα και αν η άμυνα δεν είναι καλή τότε κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Πρέπει να δουλέψουμε από αύριο κιόλας στην επίθεση με κίνηση και χωρίς τη μπάλα. Θα πρέπει να κάνω κάποιες αλλαγές σε αυτό το κομμάτι ώστε να βρίσκουμε πόντους με slashing και cutting. Στο ματς είχαμε λίγα deflections, ενώ οι ψηλοί μας δεν σούταραν ούτε μία βολή. Επίσης κάναμε 10-12 κλεψίματα σε κάθε ματς και τώρα μόλις τέσσερα».

Και συνέχισε: «Η άμυνά τους μας έβγαζε από κάθε επιθετικό πλάνο. Έπαιξαν με τη δύναμή τους. Όταν έρχεται στο screen πρέπει να τον βγάλεις από την θέση του. Δεν μπορείς απλά να πέσεις πάνω στο κορμό του. Πρέπει να δώσουμε τα credit στον Ολυμπιακό. Πρέπει να μάθουμε πολλά από το σημερινό παιχνίδι. Να μάθουμε από αυτό το ματς.»

Για τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού: «Σε δύο πράγματα δεν είμαστε καλοί. Στο να κερδίζουμε τον αντίπαλο με κίνηση χωρίς τη μπάλα ενώ μπορούμε να είμαστε μια ομάδα με καλό σουτ, αλλά με όχι πολύ καλό τρίποντο. Για αυτό πρέπει να μπαίνουμε περισσότερο στο καλάθι, αν και κανείς ψηλός μας δεν εκτέλεσε βολή. Κανείς. Μπορείς να σουτάρεις βολές αν πάρεις επιθετικά ριμπάουντ ή αν επιχειρείς διείσδυση. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ στην κίνηση.»

Για το παράδειγμα του Λεκαβίτσιους: «Έπαιξαν πολύ σκληρά όλοι. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Όμως το να κερδίζεις εκτός έδρας δεν αρκεί να παίζεις μόνο σκληρά. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ο Λεκαβίτσιους ήταν αυτός που ήθελα και σε άμυνα και σε επίθεση. Μπορεί να είναι μικρόσωμος, αλλά έπαιξε με τον τρόπο που θέλουμε για να κερδίζεις εκτός έδρας. Αν έχεις αδυναμίες πρέπει να παίζεις με αυτόν τον τρόπο για να μπορείς να τις καλύπτεις. Δεν αρκεί να παίζεις σκληρά.»

Για το πώς έζησε το πρώτο ντέρπι: «Το καλύτερο πράγμα που έχω δει στα 41 χρόνια που είμαι προπονητής. Ημουν σε μια από τις μεγαλύτερες κόντρες μεταξύ Λούιβιλ-Κεντάκι. Σήμερα για παράδειγμα περίπου 150 άτομα μας περίμεναν όταν έφτασε το πούλμαν και μάλλον δεν ήταν ευγενικοί με αυτά που μας έλεγαν. Εμαθα αυτές τις λέξεις από τη Νέα Υόρκη που έμενα. Πάντως το κοινό τους ήταν εξαιρετικό. Αυτό που έχετε εδώ είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό. Όλα όσα είδα τις τελευταίες 48 ώρες. Επίσης έχετε και αστυνομικούς στα γήπεδα και χαίρομαι που ήταν τριγύρω μου τώρα (γέλια) Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός έχουν εξαιρετικούς οπαδούς και είναι προνόμιο να βρίσκομαι εδώ.»

Για τις φήμες που τον θέλουν στον πάγκο του UCLA: «Είπα ότι ήθελα να επιστρέψω στο ΝΒΑ και γι' αυτό δέχτηκαν αυτήν την δουλειά. Να είμαι ειλικρινής δεν σκέφτομαι τίποτα από το να πάμε στα playoffs με αυτήν την ομάδα. Δεν είναι εύκολο για έναν προπονητή να έρθει εδώ και να μην ξέρει την επίθεση και την άμυνα και πρέπει συνέχεια να βρίσκω πράγματα να βάζω στην ομάδα ώστε να κερδίζουμε. Περνάω υπέροχα εδώ, η ομάδα είναι φανταστική, το ίδιο η ιδιοκτησία και είμαι χαρούμενος που κοουτσάρω εδώ»

Λίγο πριν κλείσει ρώτησε από... μόνος του την ηλικία του Νίκολ Μιλουτίνοφ και αφού αστειεύτηκε λέγοντας ότι «24; Καλύτερα να ψάξω δουλειά!» έπλεξε το εγκώμιό του αποθεώνοντάς τον: «Πολύ καλός παίκτης, εξαιρετικές κινησεις, είναι απιστευτος. Αν του κάνεις παγίδα ξέρεις πώς να την αντιμετωπίσει και να πασάρει τη μπάλα. Είναι φοβερός παίκτης. Στα τρία ματς που έχω κοουτσάρει εδώ είναι εκπληκτικός. Αλλάζει το παιχνίδι. Απίστευτος. Μπορεί να παίξει παντού. Θα μπορούσε και στο ΝΒΑ, δεν ξέρω αν θα ήταν βασικός, αλλά σίγουρα μπορεί να σταθεί.