Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 -

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τρία από τα πιο μακροχρόνια ρεκόρ που διατηρήθηκαν για πολλές δεκαετίεςΜερικές φορές τα Ολυμπιακά ρεκόρ δημιουργούνται και σπάνε σχεδόν αμέσως, ένα αποτέλεσμα της συμμετοχής πολλών αθλητών παγκόσμιας κλάσης.

Ωστόσο, υπάρχουν και ολυμπιακά ρεκόρ που διατηρήθηκαν για πολλές δεκαετίες, ενώ κάποια συνεχίζουν να μετράνε ακόμη και σήμερα. Όπως και τα τρία από τα πιο μακροχρόνια ολυμπιακά ρεκόρ που διατηρήθηκαν για πολλές δεκαετίες που ακολουθούν παρακάτω.

Νεότερη χρυσή ολυμπιονίκης – 58 χρόνια

Η ελάχιστη ηλικία συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθορίζεται από κάθε χώρα και αυτή κυμαίνεται από 13 έως 18, με τις ΗΠΑ να είναι εκείνες με το κατώτατο όριο των 13 χρόνων.

Αυτό καθιστά το επίτευγμα της Marjorie Gestring στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο αρκετά εκπληκτικό. Σύμφωνα με την Olympics.com, κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην κατάδυση σε ηλικία 13 ετών και 268 ημερών, καθιστώντας την τη νεότερη κάτοχο χρυσού μεταλλίου στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα ρεκόρ που διατήρησε για 58 ολόκληρα χρόνια, όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Lillehammer το 1994, το κατέρριψε ο Kim Yun-Mi, αθλητής από τη Νότια Κορέα, κερδίζοντας το χρυσό σε ηλικία 13 ετών και 85 ημερών.

Μακρύτερο άλμα – 53 χρόνια

Σύμφωνα με το ESPN, μέχρι το 1968, το παγκόσμιο ρεκόρ για το μακρύτερο άλμα στα 8,2 μέτρα κατείχε ο σοβιετικός άλτης Igor Ter-Ovanesyan και ο Αμερικανός Ralph Boston, με τη Britannica να υποστηρίζει μάλιστα ότι στην πραγματικότητα ο πρώτος που έσπασε το φράγμα των 8,2 μέτρων ήταν ο Boston. Την ίδια χρονιά, ωστόσο, ο Beamon δεν πέρασε απλώς το ρεκόρ, αλλά το κέρδισε σχεδόν με ένα μέτρο διαφορά, σημειώνοντας ένα άλμα 8,9 μέτρων, ένας αριθμός που έθεσε τόσο ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ όσο και ένα ολυμπιακό ρεκόρ. Το Ολυμπιακό ρεκόρ του Beamon εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, 53 χρόνια μετά τη δημιουργία του, καθιστώντας το το πιο μακροχρόνιο Ολυμπιακό ρεκόρ στην ιστορία των αγώνων.

Ρυθμική γυμναστική – 45 χρόνια και συνεχίζει

Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, κανένας διαγωνιζόμενος στην ενόργανη γυμναστική δεν είχε κερδίσει ποτέ ένα τέλειο 10. Ήταν η θρυλική Νάντια Κομανέτσι που κατάφερε το ακατόρθωτο με το άρτια εκτελεσμένο πρόγραμμά της να βαθμολογείται με εφτά συνολικά 10 -ένα ρεκόρ που διατηρεί εδώ και 45 χρόνια και συνεχίζει να μετράει. Μάλιστα, ήταν τόσο απίθανο αυτό που συνέβη, που μέχρι και ο πίνακας της βαθμολογίας αντί να δείξει 10, έδειξε 1, αναφέρει το grunge.com. Την ίδια χρονιά, ωστόσο, και η Νέλι Κιμ σημείωσε δεκάρια στη βαθμολογία της, τέσσερα λιγότερα από την Κομανέτσι.