Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ολυμπιακοί Αγώνες: Κερδίζει έδαφος το σενάριο διεξαγωγής τους χωρίς θεατές



Το ενδεχόμενο της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς θεατές, εκτός από τις θέσεις των VIP, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, σύμφωνα με τις νεότερες αναφορές του Τύπου της Ιαπωνίας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη κινδυνεύει να διεξαχθεί χωρίς την παρουσία των θεατών σε μια χώρα που είναι «κλειστή» για τους ξένους τουρίστες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι Αγώνες, που έχουν ήδη καθυστερήσει ένα χρόνο, πρόκειται να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου παρά την ανησυχία ότι η εισροή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα ακόμη «κύμα» λοιμώξεων.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει για την Τελετή Έναρξης μόνο με μειωμένο αριθμό θεατών στις θέσεις των VIP, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Asahi», πριν από τις συνομιλίες με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και άλλους διοργανωτές.

Αγωνίσματα σε μεγάλα γήπεδα, καθώς και αυτά μετά τις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν επίσης χωρίς θεατές, ενώ ο αριθμός των επίσημων προσκεκλημένων, όπως οι φιλοξενούμενοι των χορηγών και οι διπλωμάτες στην Τελετή Έναρξης θα μειωνόταν αισθητά από την αρχική εκτίμηση για την παρουσία περίπου 10.000 θεατών, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Οι διοργανωτές έχουν ήδη απαγορεύσει την προσέλευση θεατών από το εξωτερικό και έχουν θέσει όριο στους εγχώριους στο 50% της χωρητικότητας των σταδίων, έως 10.000 άτομα. Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η διοργάνωση των Αγώνων χωρίς θεατές θα ήταν η «λιγότερο επικίνδυνη» επιλογή.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας φαίνεται πιθανό να αποφασίσει την Πέμπτη (8/07) για την παράταση των μέτρων έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και σε τρεις κοντινούς νομούς πέρα ​​από την αρχική ημερομηνία λήξης τους (11/07), ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μια κίνηση που θα απαιτούσε την επανεξέταση του θέματος για την παρουσία θεατών στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτό το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά από τις συνομιλίες που θα έχουν την ίδια ημέρα (Πέμπτη) ο κυβερνήτης του Τόκιο και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο οποίος θα φτάσει στην Ιαπωνία στις 8 Ιουλίου.

Ένα άλλο «χτύπημα» αφορά την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία, ενώ αναμένεται να φτάσει στο Τόκιο στις 9 Ιουλίου και να παρελάσει μέσα από το κέντρο της πόλης από τις 17 Ιουλίου έως την Τελετή Έναρξης, θα μετακινηθεί από τους δημόσιους δρόμους για ολόκληρη την περίοδο και αντί για μία τελετή με πυρσούς που θα φωταγωγούσε την πόλη, θα πραγματιοποιηθεί χωρίς θεατές, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Yomiuri.