Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ολα έτοιμα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς



Μία εβδομάδα απομένει για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (4-20 Φεβρουαρίου) και η Κίνα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει την κορυφαία διοργάνωση. Σε μια χώρα όπου ο σχεδιασμός είναι σχεδόν... θρησκεία, η κατασκευή όλων των αγωνιστικών χώρων έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Η Κίνα, όπου φθάνουν σταδιακά εδώ και μερικές εβδομάδες αθλητές, δημοσιογράφοι και μέλη αποστολών, υπόσχεται Αγώνες «υπέροχους και εξαιρετικούς».

Χάρη σε ισχυρά περιοριστικά μέτρα, όπως τοπικός περιορισμός, οιονεί κλείσιμο των συνόρων και διαρκής έλεγχος, η Κίνα, εκτός από σποραδικά κρούσματα, έχει απαλλαγεί από τον κορονοϊό από την άνοιξη του 2020.

Αλλά με την άφιξη χιλιάδων ξένων, πιθανών φορέων του ιού, πώς μπορεί να αποφευχθεί μία έξαρση της πανδημίας; Μια «φούσκα υγείας», πιο περιοριστική από ό,τι στο Τόκιο πέρυσι για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει απομονώσει ερμητικά τους συμμετέχοντες από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Και μέχρι στιγμής, αυτό το... ανάχωμα αποδίδει. Ενώ καταγράφηκαν δεκάδες θετικά κρούσματα τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των συμμετεχόντων, δεν υπάρχει έξαρση στην «φούσκα» και καμία... διαρροή.

    «Υπάρχει πιθανότητα αυτά τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά», δήλωσε ο Χουάνγκ Γιανζόνγκ, ειδικός σε θέματα υγείας στο Αμερικανικό Υπουργικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και πρόσθεσε: «Ακόμη κι εάν κινδυνεύουν να διαταράξουν τους Αγώνες. Μια ολόκληρη ομάδα μπορεί να τεθεί σε καραντίνα εάν ένα από τα μέλη της, είναι θετικό».

    Έξω από την «φούσκα», η πόλη του Πεκίνου αντιμετωπίζει μια επιδημική αναζωπύρωση εδώ και λίγες ημέρες, κυρίως λόγω εμφάνισης της παραλλαγής Omicron.

    Την ίδια ώρα και σε πολιτικό επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι, ανακοίνωσαν «διπλωματικό μποϊκοτάζ» των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Μέρος της κορυφαίας προτεραιότητας αυτήν την στιγμή, είναι να σταματήσουν οι ΗΠΑ να διαταράσσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν.