Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΝΒΑ: Πέντε απίστευτα ρεκόρ που καταρρίφθηκαν στην φετινή σεζόν



Η φετινή σεζόν του ΝΒΑ που μόλις ολοκληρώθηκε, θα καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας ως εκείνη στην οποία καταρρίφθηκαν τα περισσότερα ατομικά ρεκόρ, από την ημέρα που η λίγκα πήρε την σύγχρονη, οριστική μορφή της. Τα πρωτοφανή επίπεδα ταλέντου που έχουν συγκεντρωθεί στα γήπεδα, αποτελούν μονάχα ένα μικρό μέρος της εξήγησης του παραπάνω φαινομένου.

Άλλες αιτίες πρέπει να αναζητηθούν, στο τρόπο με τον οποίο παίζεται σήμερα το ίδιο το παιχνίδι. Η έμφαση στην επίθεση, ο τρομακτικά υψηλός ρυθμός και η κυριαρχία του τρίποντου, συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία εντυπωσιακών ατομικών επιδόσεων που διαφημίζουν το αμερικάνικο μπάσκετ στα πέρατα του κόσμου. Στο σημερινό κείμενο, θα θυμηθούμε μαζί πέντε τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

1. Στις 22 Ιανουαρίου ο Klay Thompson ευστόχησε σε δέκα συνεχόμενα τρίποντα σε έναν αγώνα κόντρα στους Los Angeles Lakers, ισοφαρίζοντας το σχετικό ρεκόρ που κρατούσε ο Ty Lawson από το μακρινό 2011.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 29 Οκτωβρίου, είχε φροντίσει να ξεπεράσει άλλη μια αδιανόητη επίδοση. Απέναντι στους Chicago Bulls ευστόχησε σε 14 μακρινά σουτ σε μόλις τρεις περιόδους – ένα δηλαδή περισσότερο από τον συμπαίκτη του Stephen Curry, αποτελώντας πια τον απόλυτο record man στην κατηγορία του τριπόντου. Splash Brother όνομα και πράγμα

2. Στις 31 Δεκεμβρίου ο εκπληκτικός James Harden σκόραρε 43 πόντους και μοίρασε 13 assists, πραγματοποιώντας έτσι την όγδοη διαδοχική του εμφάνιση με τουλάχιστον 35 πόντους και 5 assists. Ο τελευταίος παίκτης που είχε καταφέρει κάτι παρόμοιο ήταν ο σπουδαίος Oscar Robertson το 1967, ο οποίος μέτρησε τότε επτά συνεχόμενα τέτοια παιχνίδια.

3. Θα μείνουμε για λίγο ακόμα στον παρεξηγημένο Μούσια. Ο super star των Houston Rockets έχει εκτελέσει φέτος 527 step back τρίποντα – προφανώς τα περισσότερα στα χρονικά του αθλήματος. Η ιστοσελίδα Basketball Forever υπολόγισε στο περίπου την απόσταση που έχει διανύσει με τα περίφημα βηματάκια προς τα πίσω, καταλήγοντας ότι αυτή ισούται αθροιστικά με 18 γήπεδα μπάσκετ. Φοβερό.

4. Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, το τρίποντο ουσιαστικά αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη της μόδας στην αμερικάνικη λίγκα. Είναι επομένως απολύτως λογικό, τα περισσότερα ρεκόρ να σχετίζονται με αυτό. Στις 17 Ιανουαρίου οι Golden State Warriors και οι New Orleans Pelicans συνδύασαν τις δυνάμεις τους ευστοχώντας συνολικά σε 43 περιφερειακά σουτ -ένα νούμερο τέρας, που φυσικά δεν έχουμε ξανασυναντήσει ποτέ στο παρελθόν. Για τους νικητές ξεχώρισε ο Stephen Curry με 26 προσπάθειες (9-17), ενώ για τους ηττημένους ο Nikola Mirotic δοκίμασε την τύχη του πίσω από το τόξο άλλες 16 φορές (6-10).

5. Ο τεράστιος Dirk Nowitzki μπορεί να αποφάσισε πριν λίγες ημέρες να αποσυρθεί οριστικά από την ενεργό δράση, όμως η τελευταία του χρονιά στο Dallas απέκτησε αναμφίβολα ιστορικά χαρακτηριστικά. Ο Γερμανός έγινε ο μοναδικός παίκτης με 21 διαδοχικές σεζόν στην ίδια ομάδα, ξεπερνώντας έτσι τον Kobe Bryant που κατέγραψε 20 με τους Lakers. Τίποτα άλλο πέρα από σεβασμός, για αυτόν τον ζωντανό θρύλο της καλαθοσφαίρισης.