Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Kλιματική αλλαγή: Πώς περιπλέκει τους Xειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο και στο μέλλον



Τα παγοδρόμια είναι έτοιμα και οι πίστες στρωμένες με χιόνι.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις 4 Φεβρουαρίου και την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει, εν μέσω περιοριστικών μέτρων λόγω της παραλλαγής Όμικρον και διπλωματικού μποϊκοτάζ -ένεκα γεωπολιτικών εντάσεων- από χώρες της Δύσης.

Έτερη, εν προκειμένω σε παγκόσμια πρώτη, ιδιαιτερότητα;

Οι φετινοί Χειμερινοί και Παραολυμπιακοί Ολυμπιακοί Αγώνες  θα είναι οι πρώτοι που η διεξαγωγή τους θα εξαρτηθεί 100% από τεχνητό χιόνι.

Εκτός από την κινεζική πρωτεύουσα, τη διοργάνωση θα φιλοξενήσουν η κομητεία Γιανκίνγκ και η πόλη Ζανγκιάκου: δύο ορεινές ζώνες, όπου η χιονόπτωση είναι κατά τα λοιπά ελάχιστη για τις ανάγκες των Αγώνων.

Έτσι, η λύση δόθηκε από τις κινεζικές αρχές με τεράστιες κίτρινες τουρμπίνες, που εδώ και μήνες «στρώνουν» τις εγκαταστάσεις των Αγώνων με ένα παχύ λευκό στρώμα από τεχνητό χιόνι.

Στο μεσοδιάστημα, στα γύρω βουνά δεν υπάρχει σχεδόν ούτε δείγμα από νιφάδα…

 

Για να συμβεί αυτό, οι τουρμπίνες δουλεύουν νυχθημερόν, καταναλώνοντας συνολικά έως και 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Ποσότητα, που θα αρκούσε για να γεμίσουν 800 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Αυτά, σε μια ήδη άνυδρη περιοχή. Μόνο στην Ζανγκιάκου (όπου θα γίνουν τα αγωνίσματα σκι και σνόουμπορντ), υπολογίζεται ότι θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν το 10% των υδάτινων αποθεμάτων για να παραχθεί τεχνητό χιόνι.

 

Ειδικοί μιλούν για τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Οι κινεζικές αρχές -που έχουν δεσμευτεί για 100% οικολογικούς Αγώνες- αντιτείνουν ότι για τις τουρμπίνες χρησιμοποιείται «πράσινη» ενέργεια κατευθείαν από αιολικά πάρκα στην επαρχία Χεμπέι και ότι τα υδάτινα αποθέματα θα αποκατασταθούν, με το λιώσιμο του πάγου.

Όμως η διαδικασία αυτή «δεν είναι μόνο κοστοβόρα σε ενέργεια και νερό, χρησιμοποιώντας συχνά χημικά για την επιβράδυνση της τήξης», προειδοποιούν σε νέα μελέτη ερευνητές του Sport Ecology Group στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Λάφμπορο και της περιβαλλοντικής ομάδας Protect Our Winters.

Η χρήση του τεχνητού χιονιού εμπεριέχει κινδύνους για την ασφάλεια των αθλητών, επισημαίνουν, καθώς δημιουργεί μια πιο ολισθηρή και σκληρή επιφάνεια, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερους τραυματισμούς κατά τις πτώσεις.

Κρούουν δε συνολικά τον κώδωνα του κινδύνου, δίνοντας στη μελέτη τους τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ολισθηρές πλαγιές: Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες».

 

Αν και όχι εξ ολοκλήρου -όπως συμβαίνει φέτος στο Πεκίνο- η εξάρτηση από το τεχνητό χιόνι έχει αρχίσει εδώ και χρόνια να γίνεται μέρος της διεξαγωγής Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Χρησιμοποιήθηκε σε ποσοστό 80% το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας και 90% τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας.

«Ο κίνδυνος είναι ξεκάθαρος: η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί το μακροπρόθεσμο μέλλον των χειμερινών σπορ», αναφέρει η έκθεση tης Sport Ecology Group.

Ήδη «μειώνει τον αριθμό των κατάλληλων από πλευράς κλίματος χώρων διοργάνωσης μιας Χειμερινής Ολυμπιάδας», υπογραμμίζει.

Από τις 21 περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, αρχής γενομένης το 1924 στο Σαμονί της Γαλλίας, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόνο 10 θα μπορούσαν να θεωρηθούν «κατάλληλες» έως το 2050 για την εκ νέου διοργάνωσή τους.

Πλέον, το Σαμονί θεωρείται «υψηλού κινδύνου», όπως κι άλλες τοποθεσίες στη Γαλλία, στην Αυστρία και στη Νορβηγία.

Άλλες πρώην διοργανώτριες πόλεις, όπως το Βανκούβερ, το Σότσι και η Κοιλάδα Σκουάου στις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζονται από τους ερευνητές περιβαλλοντικά «αναξιόπιστες τοποθεσίες».