Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Euro 2020: Παγκόσμια συγκίνηση για την κατάρρευση του Έρικσεν. Συνδέεται με τη νόσο της Νάξου;



Παγκόσμιο σοκ προκλήθηκε το περασμένο Σάββατο, όταν ο 29χρονος δανός, Κρίστιαν Έρικσεν, κατάρρευσε μέσα στο γήπεδο, λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου της αναμέτρησης Δανία – Φιλανδία.
Άμεσα στον συμπαίκτη του έσπευσε ο αρχηγός της εθνικής Δανίας, Σίμον Κίερ και του τράβηξε τη γλώσσα για να μη την καταπιεί και πεθάνει.

Στη συνέχεια, οι γιατροί με μαλάξεις και απινιδωτή κατάφεραν να επαναφέρουν τον Έρικσεν.

Την ώρα που οι γιατροί προσπαθούσαν να επαναφέρουν τον 29χρονο Δανό, γύρω του οι παίκτες του σχημάτισαν ένα τοίχος προστασίας για να τον προστατεύσουν και να μη φαίνονται στα πλάνα όσα συνέβησαν.

Το σοβαρό επεισόδιο με την υγεία του 29χρονου Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν στον αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας του με την Φινλανδία για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα προκάλεσε σοκ σε όλο τον πλανήτη αλλά παράλληλα άνοιξε πολλές συζητήσεις σχετικά με τα υγειονομικά και αγωνιστικά πρωτόκολλα των αθλητών όλων των κατηγοριών και ειδικά για τα ζητήματα πρόληψης και πρώτων βοηθειών σε όσους αγωνίζονται. Στην περίπτωση του Έρικσεν αποδείχτηκε πως η έγκαιρη και σωστή επέμβαση του ιατρικού προσωπικού ήταν σωτήρια όχι μόνο για τη ζωή του αλλά και για την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Επαθε συγκοπτικό επεισόδιο
«Από τα συμπτώματα και αυτά που πληροφορούμαστε εκτιμώ πως ο άτυχος Κριστιάν Έρικσεν έπαθε συγκοπτικό επεισόδιο. Είναι αιφνίδια , παροδική απώλεια της συνείδησης η οποία προκαλείται από εγκεφαλική ισχαιμία. Η μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο μπορεί να προκαλείται από καρδιακά αλλά και εξωκαρδιακά αίτια», είπε αρχικά ο Γιώργος Τσικούρης.

Δεν αιματώθηκε ο εγκέφαλος

Για το πόσο σοβαρό είναι ένα τέτοιο επεισόδιο για έναν άνθρωπο απάντησε: «Είναι ανησυχητικό για κάθε άνθρωπο. Δεν το παθαίνει εύκολα ένας φυσιολογικός άνθρωπος, πολύ δε περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε έναν αθλητή υψηλού επιπέδου που έχει μεγάλες μυοσκελετικές ενεργειακές ανάγκες και υψηλή αιμάτωση προς του μύες και κυρίως προς τον εγκέφαλο. Αυτό έγινε είτε διότι ο αθλητής είχε αρρυθμίες στην καρδιά, είτε γιατί δεν πήγε αίμα στην καρδιά και κυρίως διότι μετά από όλα αυτά δεν πήγε αίμα στον εγκέφαλο».

Δύσκολα τα πράγματα για τον Έρικσεν
Σε κάθε περίπτωση η καριέρα του Κρίστιαν Έρικσεν μάλλον ολοκληρώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου: «Γενικά εάν ένας αθλητής χάσει τις αισθήσεις του για 2-3 λεπτά επιβάλλεται να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης τουλάχιστον ένα μήνα. Η περίπτωση του Έρικσεν πιθανότατα να είναι πιο σοβαρή. Σίγουρα θα χρειαστεί αναλυτικές ιατρικές εξετάσεις και το λόγο πλέον θα έχουν ειδικοί καρδιολόγοι που ειδικεύονται σε αθλητές. Θα χρειαστεί αιμοδυναμικές μελέτες, ηλεκτροφυσιολογικούς ελέγχους, χόλτερ 24ωρου και αναλυτικές καρδιολογικές εξετάσεις. Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα...» 

Τα σύνδρομα που χτυπούν νέους κάτω των 30 ετών
Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Γιώργου Τσικούρη σχετικά με τα διάφορα σύνδρομα που έχουν καταγραφεί στην ιατρική και μεταξύ αυτών είναι και το «σύνδρομο της Νάξου»: «Υπάρχουν σύνδρομα για την καρδιά του αθλητή και γενικά των νέων κάτω από 30 ετών. Ένα από αυτά είναι το σύνδρομο της Νάξου ή σε σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου, σε πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό η θεραπεία είναι η τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη. Σε περιπτώσεις κοιλιακής ταχυκαρδίας πρέπει να αναζητηθεί το αίτιο , που μπορεί να είναι στεφανιαία νόσος άρα η θεραπεία θα είναι η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων ή το bypass. Σε περίπτωση στένωσης της αορτικής βαλβίδας ή μυξώματος του αριστερού κόλπου η θεραπεία είναι χειρουργική».

Tι είναι η νόσος της Νάξου
Η νόσος εντοπίσθηκε και περιγράφηκε πρώτη φορά στη διεθνή ιατρική κοινότητα τη δεκαετία του 80, από τον ιατρό καρδιολόγο – Νίκο Πρωτονοτάριο και τη σύζυγο του ιατρό Ανταλένα Tσατσοπούλου. Πριν ανακαλυφθεί, κανείς δεν μπορούσε να βρει την αιτία της σπάνιας ασθένειας που σκότωνε αγόρια και κορίτσια πριν κλείσουν τα 30. Η έρευνας του Πρωτονοτάριου απέδειξε ότι η νόσος Νάξος είναι κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς, που οφείλεται σε μετάλλαξη συγκεκριμένου γονιδίου και προκαλεί σοβαρές αρρυθμίες και αιφνίδιο θάνατο. Έχει επίπτωση, περίπου σε 1 στους 5.000. Η νόσος Νάξος είναι ένα σύνδρομο που συνδυάζει την παρουσία αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας με τις δερματικές αλλοιώσεις και τα πολύ κατσαρά μαλλιά.  

Εξουσιοδοτημένοι χειριστές απινιδωτών
Ο Γιώργος Τσικούρης έχει φάει τα νιάτα του στα γήπεδα και του έχει τεθεί πολλές φορές το ζήτημα της ύπαρξης απινιδωτή στα ελληνικά γήπεδα όμως τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν θα είναι πρακτικά αδύνατο και εξήγησε τους λόγους: «Ο απινιδωτής σε κάθε γήπεδο είναι μία δύσκολη έως αδύνατη υπόθεση διότι χρειάζονται γνώσεις και εμπειρία για να τον χρησιμοποιήσεις. Δεν είναι εύκολος στη χρήση από έναν πολίτη ακόμα και από έναν γιατρό που δεν είναι στην ειδικότητα του. Το να έχουμε έναν ειδικό καρδιολόγο σε κάθε γήπεδο είναι αδύνατο. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε ως αθλητική κοινότητα είναι η παρουσία εξουσιοδοτημένων και διαπιστευμένων ατόμων που δεν χρειάζεται να είναι γιατροί αλλά θα έχουν αποκτήσει ειδικές γνώσεις ώστε να χειρίζονται τον απινιδωτή».