Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 -

Απεβίωσε η Λουσία Χάρις, πρωτοπόρος του γυναικείου μπάσκετΣυγκλονισμένη είναι η κοινότητα του αμερικανικού μπάσκετ, από την είδηση για τον θάνατο της Λουσία Χάρις, μία πρωτοπόρο του παιχνιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Χάρις απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών, στην πολιτεία του Μισισιπή, όπως έκανε γνωστό η οικογένεια της:

    «Με βαθιά λύπη ανακοινώνουμε ότι ο άγγελός μας, η αδελφή μας, η μητέρα μας, η γιαγιά μας, η Ολυμπιονίκης μας, η βασίλισσα του μπάσκετ, Λουσία Χάρις, πέθανε απροσδόκητα σήμερα στο Μισισιπή».

    Η Χάρις, η μοναδική γυναίκα που επελέγη από ανδρική ομάδα του ΝΒΑ και πρόσφατα έγινε το θέμα ενός ντοκιμαντέρ που εξιστορεί το μοναδικό της ταξίδι, έγινε διάσημη για την επιλογή της από τους Τζαζ, παίζοντας στη Νέα Ορλεάνη το 1977.

    Πριν από αυτήν, η Ντενίζ Λονγκ είχε επίσης επιλεγεί από ανδρική ομάδα και ειδικότερα τους Σαν Φρανσίσκο Γουόριορς, το 1969, αλλά οι διοργανωτές είχαν ακυρώσει την επιλογή της.

    Από τότε, η Χάρις παρέμεινε επίσημα ως η πρώτη και μοναδική γυναίκα που έζησε αυτή την εμπειρία, όμως δεν αγωνίσθηκε ποτέ με τους Τζαζ, καθώς εκείνη την περίοδο, κυοφορούσε.

    Εναν χρόνο νωρίτερα, το 1976, η κορυφαία πίβοτ, η οποία επελέγη στην εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε διακριθεί σημειώνοντας τους πρώτους πόντους του πρώτου Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ γυναικών στην Ιστορία. Αυτή και οι συμπαίκτριες της, έφυγαν από το Μόντρεαλ με το αργυρό μετάλλιο.

    Η Χάρις κατέκτησε τρείς τίτλους στο κολλεγιακό πρωτάθλημα με την Delta State, ενώ στην συνέχεια αγωνίσθηκε για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (1979-80) σε επεγγελματικό επίπεδο.