Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 -

5ο Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών: Με επιτυχία και ένα χορό «έπεσε» η αυλαία στα ΣπάταΣτο  Δημοτικό Στάδιο Σπάτων, έπεσε χθες (Πέμπτη, 11/4) η αυλαία του 5ου Αθλητικού Φεστιβάλ Κωφών #BE ACTIVE. Τέσσερεις ημέρες από τη Δευτέρα (8/4) οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες των Ειδικών Σχολείων Κωφών - Βαρηκόων Αττικής και των Ειδικών Γυμνάσιων/ Λυκείων Κωφών-Βαρηκόων Πάτρας και Θεσσαλονίκης, «μυήθηκαν» στα αθλήματα που «καλλιεργεί» η ΕΟΑΚ. Έπαιξαν ποδόσφαιρο και μπάσκετ, έτρεξαν στο ταρτάν του στίβου, έπαιξαν χάντμπολ, επιτραπέζια αντισφαίριση και bowling (το οποίο στον αθλητισμό των Κωφών είναι ολυμπιακό άθλημα) και γενικά έκαναν πράξη το μήνυμα του εφετεινού φεστιβάλ: «Δοκίμασε, προσπάθησε, γνώρισε και κέρδισε τη χαρά της δράσης».

Σήμερα τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ έδωσαν το «παρών» Πολιτειακοί και αθλητικοί παράγοντες, υποστηρικτές της διοργάνωσης και γιόρτασαν μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες τη λήξη του.

Μια λήξη πρωτότυπη καθώς στα πλαίσια του #BeActive οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ειδικού Γυμνασίου/Λύκειου της Αγίας Παρασκευής χόρεψαν σε ρυθμούς beat καταρρίπτοντας ακόμη ένα μύθο!

Με τη στήριξη των Ομοσπονδιακών προπονητών της ΕΟΑΚ, αλλά και των ανθρώπων από τις Ομοσπονδίες της Χειροσφαίρισης και των Αθλημάτων Ακριβείας τα παιδιά βίωσαν το αθλητικό παιχνίδι και ένιωσαν ότι ο αθλητισμός ενώνει τους πάντες.

Μετά το τέλος των σημερινών δράσεων ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ Ιωσήφ Σταυρακάκης, ευχαρίστησε τους πάντες για τη στήριξη και τη συμμετοχή τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί προσκεκλημένοι! Αγαπητοί διευθυντές και εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων Κωφών και Βαρήκοων Αττικής, Πάτρας και Θεσσαλονίκης καθώς και του 1ου Γενικού Γυμνασίου Σπάτων - Αρτέμιδος.

Σας ευχαριστώ όλους για τη σημερινή σας παρουσία. Το 5ο Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών σήμερα (Πέμπτη, 11/4) ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία και αυτό το οφείλουμε πρωτίστως σε εσάς τους μαθητές!!
Σας ευχαριστώ πολύ, γιατί με την καθημερινή χαρά και το χαμόγελο σας, μας μεταδώσατε για ακόμη μία φορά το μήνυμα ότι ο Αθλητισμός κτίζει γέφυρες επικοινωνίας και πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά να διοργανώνουμε αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός, που για την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών αποτελεί πλέον θεσμό.

Το «μήνυμα» του Φεστιβάλ μας «Δοκίμασε, προσπάθησε, γνώρισε και κέρδισε τη χαρά της δράσης» μας αφήνει όλους να καταλάβουμε ότι ακολουθώντας τα μονοπάτια του Αθλητισμού  μόνο όφελος μπορούμε να έχουμε.

Το Φεστιβάλ μας ξεκίνησε το 2017 και έχοντας πάντα αρωγό την Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία. Φέτος για πρώτη χρονιά καταφέραμε να έχουμε κοντά μας το Ειδικό Σχολείο Κωφών-Βαρηκόων Πανοράματος Θεσσαλονίκης και μια μικρή αντιπροσωπεία από το 18ο Γυμνάσιο Πατρών, με τάξεις ένταξης Κωφών και Βαρήκοων μαθητών και αυτό το οφείλουμε στην Περιφέρεια Αττικής, που αντιλήφθηκε ότι η γιορτή δεν απευθύνεται μόνο στου Κωφούς μαθητές της Αττικής, αλλά και στα υπόλοιπα Ειδικά Σχολεία Κωφών και Βαρήκοων. 

Η συνεύρεση όλων των μαθητών στην Αθήνα, είναι πολύ σημαντική και γίνεται ακόμη σημαντικότερη, όταν πραγματοποιείται κάτω από την ομπρέλα του Αθλητισμού. 

Για πρώτη χρονιά εντάχθηκε η δράση μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα #BeActive, όπου εκτός από τους μαθητές ενεργοποιήθηκαν και όλοι οι εκπαιδευτικοί καθώς παρακινήθηκαν να βάλουν τα αθλητικά τους και να περπατήσουν, γιατί η ζωή μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ΚΙΝΗΣΗ.

Για πρώτη χρονιά επίσης φιλοξενήσαμε και τμήματα του 1ου Γυμνασίου Σπάτων, με σκοπό να συμπεριλάβουμε τους μαθητές μέσα στις δράσεις μας. Ο στόχος μας, δεν ήταν να παίξουν οι μαθητές ως αντίπαλοι, αλλά να ενταχθούν σε ομάδες μαζί με τους κωφούς και βαρήκοους μαθητές και να αντιληφθούν την έννοια της συμπερίληψης και νομίζουμε ότι το καταφέραμε. 

Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν συμβάλει σε αυτό το Φεστιβάλ και τους ευχαριστούμε από καρδιάς, γιατί όπου κι αν έχουμε απευθυνθεί, έχουμε εισπράξει θετική ανταπόκριση, γεγονός που μας χαροποιεί γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι οι προσπάθειες μας για τον αθλητισμό των κωφών αρχίζουν όλο και περισσότερο να κερδίζουν έδαφος. 

Ευχαριστούμε λοιπόν την Περιφέρεια Αττικής και ελπίζουμε ότι του χρόνου και κάθε χρόνο θα βρίσκεται στο πλευρό μας, ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Σπάτων-Αρτέμιδος και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος για την παροχή των εγκαταστάσεων αλλά και για την αμέριστη συμβολή τους στις προσπάθειες της Ομοσπονδίας μας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι και το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Κωφών φιλοξενήθηκε στα Σπάτα!

Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης και την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλημάτων Ακριβείας για τη συνεργασία και ευχαριστούμε και τους μαθητές μας για την συμμετοχή τους και τη χαρά που μας μετέδωσαν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προπονητές μας, σε όσους εθελοντικά βοήθησαν και στο διοικητικό προσωπικό της ΕΟΑΚ. Ελπίζω να μην ξέχασα κανέναν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους!!!

Ραντεβού στο 6ο Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών το 2025!!καθώς για την Ομοσπονδία μας και για τους αθλητές μας αποτελεί μια ολυμπιακή χρονιά αφού πρόκειται να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών στο Τόκυο της Ιαπωνίας από τις 15 έως τις 26 Νοεμβρίου. Ευχόμαστε και του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί!».

Οι βραβεύσεις στους εκπρόσωπους της Πολιτείας και Αθλητικών Παραγόντων

Στη λήξη του 5ου Αθλητικού Φεστιβάλ παραβρέθηκαν, αλλά και βραβεύθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Ευρυδίκη (Έρρικα) Πρεζεράκου  η οποία εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο  Χαρδαλιά. Η κ. Πρεζεράκου στο σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη συνεχή  στήριξη της Περιφέρειας και χαρακτηριστικά άνοιξε την αγκαλιά της σε όλους περιμένοντας τους.

Ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του, επεσήμανε την πολύ καλή σχέση με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας και τη βοήθεια του Δήμου στις δράσεις της. «Παρών» και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του  Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος, Γιώργος Πάσχος.

Η αναπληρωτής Περιφερειάρχης Αττικής, Χριστίνα Κεφαλογιάννη , η οποία τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει ο αθλητισμός για όλους και πόση δύναμη αντλούν τα άτομα από αυτόν.

Στη συνέχεια η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Μαριάννα Τουμαζάτου στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρθηκε στη στήριξη της Περιφέρειας στις δράσεις της Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος Κωνσταντίνος Σίμψης, ο οποίος αναφέρθηκε στο φεστιβάλ και το πόσο γρήγορα πέρασαν τα χρόνια και φθάσαμε στο 5ο με τη συμμετοχή να μεγαλώνει συνεχώς!

Ο Τεχνικός Σύμβουλος και Διευθυντής Εθνικών Ομάδων της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδος Ιωάννης Βαρελτζής, ευχαρίστησε για την πρόσκληση στο φεστιβάλ και τόνισε ότι η ΟΧΕ θα είναι δίπλα στις δράσεις της ΕΟΑΚ.

Ο Εθνικός συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος #beactivehellas Διονύσιος Καρακάσης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες του προγράμματος (μη αγωνιστικές δράσεις, ισότητα, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς) και έδωσε ραντεβού στο επόμενο φεστιβάλ.

Ο Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, Νίκος Σταματόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την πρόεδρο και διοικητή του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, Βενέττα Λαμπροπούλου αναφέρθηκε στη συμπερίληψη και τη σημασία του αθλητισμού για όλους και όλες.

Το μέλος της επιτροπής του ευρωπαϊκού προγράμματος #beactivehellas και υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελληνική Ομοσπονδία Αθλημάτων Ακριβείας, Μαρία  Παπαδοπούλου.

Και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλημάτων Ακριβείας  Γιώργος Λαμπράκης, ο οποίος τόνισε την πολύ καλή συνεργασία των δύο Ομοσπονδιών, στο Ολυμπιακό άθλημα του bowling.

«Παρών» στην εκδήλωση και ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής, καθώς και η Ελένη Μαλανδράκη, υπεύθυνη της τεχνικής υπηρεσίας του Ολυμπιακού Σταδίου.

Εκτός των προέδρων των Ομοσπονδιών το «παρών» έδωσαν η Ολυμπιονίκης και πρόεδρος του Συλλόγου «Ι.ΔΟ.ΡΟ» Όλγα Βασδέκη, η ολυμπιονίκης κωφών Δήμητρα Πασχάλη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπιονικών Κωφών Χάρης Γιαννόπουλος.

Εκτός του προέδρου Ιωσήφ Σταυρακάκη την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών εκπροσώπησαν ο γενικός γραμματέας της Κωνσταντίνος Γαργάλης και ο αναπληρωτής ταμίας  Βασίλης Κοσκόρης.

Η διευθύντρια του μπάσκετ, στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Αθλητισμού Κωφών (EDSO) και υπεύθυνη της παρουσίασης του φεστιβάλ Ευανθία Πλαχούρα και ο τεχνικός διευθυντής Ταεκβοντό της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Αθλητισμού Κωφών (EDSO), Σταύρος Ρενιέρης.

Τα βραβεία και οι τιμητικές πλακέτες στους διευθυντές των Ειδικών Σχολείων

Στο 5ο Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών και Βαρήκοων βραβεύθηκαν και οι  διευθυντές των Ειδικών Σχολείων που συμμετείχαν. Συγκινητικός για ακόμη μια χρονιά, ο κ. Χρυσόστομος Παπασπύρου, διευθυντής στο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αγ. Παρασκευής, ο οποίος μίλησε ως εκπρόσωπος των Σχολείων. Ευχαρίστησε τους πάντες και τόνισε το πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, αυτό το φεστιβάλ.

Βραβεύθηκαν επίσης, οι διευθύντριες των Ειδικών Νηπιαγωγείων Κωφών και Βαρήκοων Αργυρούπολης και Πεύκης/Λυκόβρυσης, η Σπυριδούλα Καρίπη και η  Ιωάννα Μακρή.

Οι διευθυντές των Ειδικών Δημοτικών κωφών και βαρήκοων, η κ. Φιλοθέη Καλέμη και ο κ. Θεόδωρος Ρίκκου.

Οι διευθυντές των Ειδικών Σχολείων κωφών και βαρήκοων Θεσσαλονίκης και Πάτρας, Τριανταφυλλιά Τατσιοπούλου και Ιωάννης Κάτσενος. Βραβεύθηκε και ο διευθυντής Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Κωφών Αθήνας Ματθαίος Κουτσογιάννης.

Στη εκδήλωση μίλησε η υπεύθυνη του φεστιβάλ και τεχνική σύμβουλος Αθλημάτων της ΕΟΑΚ Σοφία Δαυλιάκου, η οποία ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους στο φεστιβάλ καθώς τόνισε πως αυτό στηρίζεται στην ομαδική δουλειά όλων και έδωσε ραντεβού για το επόμενο 6οΑθλητικό Φεστιβάλ Κωφών #BeActive!

Το φεστιβάλ έκλεισε με την προτροπή του προέδρου Ιωσήφ Σταυρακάκη στους «ανθρώπους της Ομοσπονδίας, οι οποίοι δεν φαίνονται» όπως χαρακτηριστικά τόνισε και τους ευχαρίστησε από καρδιάς για όλη τους την προσπάθεια.