Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

15 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι στα 20



Η δεκαετία των 20 είναι η εποχή των μεγάλων αλλαγών. Οι αποφάσεις που θα πάρεις σ" αυτή την κρίσιμη δεκαετία θα βάλουν τις βάσεις για την καριέρα, τις σχέσεις, την υγεία και την καλή ζωή που θα ζήσεις.
Σίγουρα η εμπειρία που αποκτάς μόνος σου είναι ο καλύτερος δάσκαλος, μπορείς εν τούτοις να διδαχθείς κάποια πράγματα από άλλους που βρέθηκαν εκεί που είσαι πριν από σένα. Ποια είναι τα 15 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι από τα 20 τους;
Μαθαίνουν να ελέγχουν τον χρόνο τους

Όταν μόλις ξεκινάς να χτίσεις την καριέρα σου, μπορεί να είναι δύσκολο να οργανώσεις τις μέρες σου ώστε να είσαι πολύ παραγωγικός. Όταν βάζεις προθεσμίες σε όλες σου τις δουλειές και όταν αποφεύγεις να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, έχεις τη δυνατότητα να κουμαντάρεις αποτελεσματικά τον χρόνο σου.

Το μυστικό είναι να κυνηγάς αυτό που σε παθιάζει και έχει και οικονομική αξία για σένα.
Δεν βάζουν το χρήμα σαν πρώτη προτεραιότητα

Ενώ υπάρχουν αυτοί που ξοδεύουν τα χρόνια τους στην ηλικία των 20, προς πάσα κατεύθυνση, υπάρχουν και άλλοι που φοβούνται τόσο πολύ την αποτυχία, που απλά βρίσκουν μια δουλειά που θα τους εξασφαλίσει ένα άνετο μηνιάτικο. Έτσι όμως, η δουλειά που δεν σε ενδιαφέρει και τόσο πολύ γίνεται σύντομα καριέρα και όταν πια γίνεσαι 30, είναι πολύ πιο δύσκολο να κυνηγήσεις το πάθος σου. Το μυστικό είναι να κυνηγάς αυτό που σε παθιάζει και έχει και οικονομική αξία για σένα.
Αποταμιεύουν

Μια πρόσφατη έρευνα σε 1003 ανθρώπους έδειξε ότι το 69% ανάμεσα στις ηλικίες από 18-29 δεν είχαν καθόλου αποταμιεύσεις. Οι εικοσάχρονοι-και-κάτι που δεν έχουν τη διορατικότητα να καταλάβουν ότι μια μέρα θα συνταξιοδοτηθούν και θα χρειάζονται χρήματα για να ζήσουν, χάνουν πολλά χρόνια τόκων που θα τους απέδιδαν τα αποταμιευμένα χρήματα.
Αναπτύσσουν σχέδιο αποπληρωμής των χρεών τους

70% των φοιτητών που αποφοιτούν έχουν ένα μέσο χρέος από φοιτητικό δάνειο που φτάνει στα 30.000 δολάρια. Κι επειδή το χρέος δεν είναι παράσημο ενηλικίωσης, αλλά αντιθέτως, θ" αρχίσει να σε καταδιώκει, φτιάξε ένα πλάνο αποπληρωμής για να ξεμπερδέψεις το συντομότερο δυνατό, ανάλογα με τις οικονομικές δυνάμεις σου και μην χρησιμοποιείς τις πιστωτικές κάρτες για πράγματα που δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά.
Προσέχουν την υγεία τους

Όσο περνάει κάθε χρόνος, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να γυμνάζεσαι κι ακόμα πιο δύσκολο γίνεται να ανακάμψεις από ένα άγριο ξενύχτι ή ένα χανγκόβερ. Γι" αυτό, όσο είσαι νέος, ανέπτυξε υγιεινές συνήθειες που θα σε οδηγήσουν στην επόμενη φάση της ζωής σου, απόλαυσε τις καταχρήσεις με μέτρο, φάε καλά και περιστασιακά γυμνάσου.
Είναι επίμονοι

Οι πραγματικά επιτυχημένοι μαθαίνουν από ό,τι πήγε λάθος και προχωρούν μπροστά και σοφότεροι.

Αν νομίζεις ότι με το που θα ενηλικιωθείς, θα τα γνωρίζεις όλα, τότε μάθε ότι μια αποτυχία στη δουλειά, μια απόλυση ή μια ερωτική απογοήτευση μπορούν να σε καταρρακώσουν. Οι πραγματικά επιτυχημένοι μαθαίνουν από ό,τι πήγε λάθος και προχωρούν μπροστά και σοφότεροι. Κι αυτό γιατί η αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου.
Δεν προσπαθούν να ευχαριστήσουν τους πάντες

Στα 20 αρχίζεις να χτίζεις ένα δίκτυο το οποίο θα σε βοηθήσει να εδραιώσεις την καριέρα σου. Γι" αυτό, το καταλαβαίνεις ότι πρέπει να έχεις φιλικές σχέσεις με το αφεντικό σου, τους πελάτες και τους συναδέλφους σου. Σταδιακά ωστόσο, θα γνωρίσεις ανθρώπους που δεν θα σου αρέσουν και δεν θα τους αρέσεις – κι αυτό είναι φυσιολογικό. Γι αυτό, δεν χρειάζεται να ανησυχείς τόσο και να προσπαθείς σκληρά για να τους ευχαριστήσεις όλους.
Είναι ευέλικτοι

Ενώ είναι καλό να βάζεις στόχους για την καριέρα σου, ώστε να είσαι συγκεντρωμένος, καλύτερα να αποφεύγεις τις δεσμεύσεις με μακροπρόθεσμα σχέδια. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εικοσάχρονοι είναι ότι μπορεί να δεσμευτούν, αντί να είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες.
Συνεχίζουν να μαθαίνουν

Κι από τα καλύτερα πανεπιστήμια αν έχεις πτυχία, αν δεν συνεχίζεις να μαθαίνεις στη διαδρομή σου, στο τέλος δεν θα έχουν καμία ιδιαίτερη αξία. Διάβασε όσο περισσότερο μπορείς για τον επαγγελματικό σου τομέα και ανέπτυξε ικανότητες που πιθανότατα δεν θα μάθαινες ποτέ σε μια αίθουσα διδασκαλίας.
Ταξιδεύουν όσο πιο συχνά μπορούν

Όταν μόλις ξεκινάς, πιθανότατα δεν θα έχεις το ανάλογο κεφάλαιο να ξοδέψεις σε ταξίδια: κι αν δεν μπορείς να πας στην Αράχωβα για ένα Σαββατοκύριακο, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε εμποδίζει, ούτε να σου χαράξει ως μοναδικό δρομολόγιο της ζωής σου το «Καλλιθέα-Παγκράτι». Στα είκοσι είναι η ιδανική ηλικία για να βγεις από το κλουβί σου, όσο περισσότερο μπορείς κι αντέχεις – και φυσικά αυτό σημαίνει να μην παραβλέπεις τις επαγγελματικές ευκαιρίες που έρχονται από το εξωτερικό.
Διατηρούν σημαντικές σχέσεις

Σίγουρα θα πιστεύεις ότι οι φίλοι που θα κάνεις στο πανεπιστήμιο θα ναι για μια ζωή, αλλά το πιθανότερο είναι ότι με λιγοστούς θα τα λέτε και στα 40 σας κι όσο μεγαλώνεις τόσο θα αντιλαμβάνεσαι ότι οι σχέσεις θέλουν δουλειά. Εν τούτοις, έχει αξία να διατηρείς επαφές με παλιούς συναδέλφους, καθώς αυτοί είναι οι σύνδεσμοι σου για το μέλλον, μιας και έχουν πρόσβαση σε διαφορετικά δίκτυα και ιδέες από εσένα και μπορούν να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις.
Αφήνουν τα πράγματα να κυλήσουν

Εχει αξία να διατηρείς επαφές με παλιούς συναδέλφους, καθώς αυτοί είναι οι σύνδεσμοι σου για το μέλλον

Οι καβγάδες και τα μούτρα θα κάνουν τη ζωή σου μίζερη, είτε αυτό αφορά στην προσωπική είτε στην επαγγελματική σου ζωή.
Σκέφτονται τον αντίκτυπο των αποφάσεων τους

Η εποχή που είσαι μόνος και δεν έχεις παιδιά είναι η ιδανική για να πάρεις αποφάσεις που εμπεριέχουν μεγαλύτερο ρίσκο απ" αυτό που θα έπαιρνες υπό άλλες συνθήκες, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ζεις και απερίσκεπτα. Μια απόφαση που θα πάρεις σε μερικά δευτερόλεπτα συναισθηματικού αυθορμητισμού μπορεί να σου κλέψει χρόνια χαράς και ευτυχίας.
Καταλαβαίνουν ότι οι γονείς τους δεν έχουν πάντα δίκιο

Μεγαλώνοντας, ένας εικοσάχρονος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι οι γονείς του δεν είναι φιγούρες εξουσίας, αλλά απλοί άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό.
Είναι ειλικρινείς

Μπορεί η παραπλανητική χειραγώγηση των άλλων και το «γλύψιμο» να σε πάνε κάπου, δεν θα σε πάνε όμως πολύ μακριά και σίγουρα δεν είναι τα όπλα που θες για μια γεμάτη και σε διάρκεια καριέρα. Κι επειδή η αλήθεια πάντα κάπως μαγικά εμφανίζεται μπροστά, καλύτερα είναι να είσαι ειλικρινής για να διεκδικείς αυτό που πραγματικά θες.