Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αυτές οι 10 τροφές που μας αδυνατίζουν!



Απίστευτο κι όμως ισχύει!

1. Το ελαιόλαδο
Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερόλη (LDL). Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obesity έδειξε πως μια διατροφή η οποία βασίζεται στην κατανάλωση ελαιόλαδου οδήγησε στην αύξηση των επιπέδων αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση του λίπους στο σώμα. Όσο περισσότερη διαθέτει κάποιος, τόσο πιο χαμηλό ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) έχει. Φυσικά εννοείται πως χρειάζεται πολλή προσοχή στην ποσότητα.

3. Η καρύδα
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, το οποίο όμως προέρχεται από το λαυρικό οξύ, ένα λιπίδιο γνωστό για τις αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες. Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lipids, έδειξε πως το λάδι καρύδας περιορίζει σημαντικά το κοιλιακό λίπος.

4. Η μαύρη σοκολάτα
Κι όμως, αυτή η λιχουδιά μπορεί να κάνει την κοιλιά σας επίπεδη. Μια νέα έρευνα έδειξε πως όταν οι εθελοντές κατανάλωναν 90 γραμμ. μαύρης σοκολάτας δύο ώρες πριν από κάθε γεύμα λάμβαναν 17% λιγότερες θερμίδες από εκείνους που ήταν φαν της γάλακτος.

5. Οι πατάτες
Ίσως λανθασμένα θεωρείτε ότι οι πατάτες δεν έχουν θέση σε μια δίαιτα. Μια μέτρια πατάτα έχει μόνο 110 θερμίδες, ενώ σύμφωνα με έρευνες προκαλούν 2 φορές μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού σε σχέση με το ψωμί ολικής άλεσης και είναι πιο χορταστικές σε σχέση με τα ψάρια, την μπριζόλα και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Παράλληλα, περιέχουν «ανθεκτικό άμυλο», ένα είδος υδατανθράκων που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ενισχύει την καύση του λίπους.

6. Οι νιφάδες βρώμης
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι νιφάδες βρώμης χωρίς ζάχαρη αυξάνουν το αίσθημα της πληρότητας και μειώνουν περισσότερο την επιθυμία για φαγητό, συγκριτικά με μία ίση σε θερμίδες μερίδα δημητριακών πρωινού. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το αίσθημα κορεσμού οφείλεται στις β-γλυκάνες, ενώσεις που ανήκουν στην ομάδα των πολυσακχαριτών.

7. Τα αυγά
Η κατανάλωση αυγών για πρωινό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε όλη την υπόλοιπη ημέρα. Κατά τη διάρκεια μίας μελέτης, εθελοντές έλαβαν πρωινό με χαμηλές θερμίδες που περιλάμβανε είτε αυγά είτε ένα κουλούρι. Η ομάδα που κατανάλωσε αυγά έχασε 65 % περισσότερο βάρος και πολύ περισσότερο λίπος στην κοιλιά σε σχέση με την άλλη ομάδα.

8. Το γιαούρτι
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μας παρέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος και καζεΐνης με διπλό όφελος στην απώλειας βάρους. Ο ορός γάλακτος μειώνει την πείνα βραχυπρόθεσμα, ενώ η καζεΐνη μετριάζει την όρεξή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

9. Φιστίκια με κέλυφος
Σε δύο διαφορετικές μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Ιλινόις, οι εθελοντές που κατανάλωναν φιστίκια με κέλυφος, μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 41% συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν αποφλοιωμένα φιστίκια.

10. Κουκουνάρι
Το κουκουνάρι περιέχει κάποιες ουσίες που ενισχύουν τις ορμόνες του κορεσμού. Με απλά λόγια; Σταματούν την πείνα!