Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Υγρής μορφής βιοψία εντοπίζει μεταλλάξεις στους καρκινικούς όγκους



Τέλος στις επώδυνες βιοψίες για τη διάγνωση του καρκίνου και τον καθορισμό του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος, φιλοδοξεί να βάλει μιας νέα «υγρής μορφής» διαγνωστική εξέταση. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, ανέλυσαν δείγμα αίματος για να εντοπίσουν και να αναλύσουν DNA των καρκινικών όγκων που διαρρέει στην αιματική κυκλοφορία. 

Ο Δρ Φίλιπ Μακ και οι συνεργάτες του συγκρότησαν μια ομάδα άνω των 15.000 ασθενών με 50 διαφορετικές μορφές καρκινικών όγκων, ώστε να δουν αν η υγρήβιοψία μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τις μεταλλάξεις στο καρκινικό DNA. 

Οι συχνότερες μορφές καρκίνου ήταν προηγμένος καρκίνος πνεύμονα (37%), καρκίνος μαστού (14%) και ορθοκολικός καρκίνος (10%). 

«Αν εντοπίζαμε μια μετάλλαξη στο πλάσμα (αίματος), αυτό σήμαινε ότι προερχόταν από τον όγκο», εξήγησε ο Δρ Μακ. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα γενετική απεικονιστική τεχνική, την Guardant360, που αναλύει το καρκινικό DNA στο αίμα των ασθενών, αναζητώντας μεταλλάξεις σε 70 διαφορετικά καρκινικά γονίδια. 

Τα αποτελέσματα της υγρής βιοψίας συγκρίθηκαν με γενετικά τεστ καρκινικών ιστών που είχαν υποστεί βιοψία και αφορούσαν 398 ασθενείς. Τα δείγματα αίματος περιείχαν τις ίδιες μεταλλάξεις με τους ιστούς, στο 94% με 100% του χρόνου. 

Επίσης, η υγρή βιοψία μπορούσε να εντοπίσει γενετικές αλλαγές στον καρκίνο που συνέβαιναν καθώς αυτός ανέπτυσσε αντίσταση σε στοχευμένα αντικαρκινικά φάρμακα. 

Συνολικά, η υγρή βιοψία αποκάλυψε πιθανές θεραπευτικές λύσεις για πάνω από το 63% των ασθενών που ελέγχθηκαν, περιλαμβανομένων εγκεκριμένων φαρμάκων καθώς και κατάλληλων για κλινικές δοκιμές. 

«Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ‘υγρής μορφής’ βιοψίες παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες στους γιατρούς που χρησιμοποιούν στοχευμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, επειδή εντοπίζουν το χρονικό σημείο που οι όγκοι αναπτύσσουν αντίσταση σε μια συγκεκριμένη αγωγή» πρόσθεσε ο Δρ Μακ.

Οι όγκοι αναπτύσσουν αντίσταση μέσω της απόκτησης νέων μεταλλάξεων που τους επιτρέπουν να παρακάμπτουν ή να αγνοούν την θεραπευτική οδό. «Αν εντοπίσουμε αυτή τη μετάλλαξη, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με μια νέα θεραπεία» εξήγησε ο ερευνητής. 

Ο Δρ Μακ προέβλεψε ότι το κόστος της υγρής βιοψίας θα είναι μικρότερο από αυτό της κλασσικής βιοψίας ιστών, καθώς πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. 

Έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι προς το παρόν μια υγρής μορφής βιοψία δε μπορεί να αντικαταστήσει τη βιοψία ιστών, όταν πρόκειται για την αρχική διάγνωση του καρκίνου. «Η πραγματική αξία της νέας βιοψίας θα φανεί κατά την διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπείας» υπογράμμισε.