Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Υγειονομικά ακάλυπτο το Καστελόριζο: Πηγαίνουν στην Τουρκία για εξετάσεις



Αναγκάζονται να ταξιδεύουν στη Ρόδο ή στην Τουρκία ακόμη και για απλές βιοχημικές εξετάσεις. Παρότι το Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού είναι εξοπλισμένο με τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών, λόγω έλλειψης ιατρικού και λοιπού προσωπικού.

Οι θλιβερές αυτές διαπιστώσεις έγιναν από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκο, στη διάρκεια επίσκεψής του το Καστελόριζο το περασμένο Σαββατοκύριακο, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του ΠΙΣ και υπεύθυνο για τη νησιωτική υγεία κ. Κώστα Κουτσόπουλο  και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστο Μαντά.

«Το ακριτικό νησί, που το χωρίζει μεγάλη απόσταση τόσο από την Ρόδο όσο και από την ηπειρωτική Ελλάδα, με εθνική σημασία για τη χώρα μας, αποτελεί κομβικό σημείο για όλους μας. Πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στον τομέα της περίθαλψης ώστε οι κάτοικοί του να νιώθουν ασφαλείς και να μην αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Ρόδο ή στη γείτονα χώρα για απλές εξετάσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Βλασταράκος.

Στο Δημαρχείο του νησιού πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με θέμα τις ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων, με τη συμμετοχή της Αντιπροσωπείας του ΠΙΣ, του Δημάρχου του νησιού κ. Γιώργου Σαμψάκου, του αγροτικού ιατρού κ. Γιάννη Ράντου και λοιπών παραγόντων.

Όπως αναφέρθηκε, η μεγάλη απόσταση του νησιού από το νοσοκομείο της Ρόδου δημιουργεί προβλήματα και έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι κάτοικοι να μεταβαίνουν στην Τουρκία, που απέχει λιγότερο από ένα μίλι. Ο κ. Βλασταράκος δεσμεύτηκε  ότι θα αναλάβει δράση προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ δήλωσε αισιόδοξος και για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την υγειονομική κάλυψη στο Καστελόριζο.

Το νησί διαθέτει Πολυδύναμο Ιατρείο. Βάσει του οργανισμού του προβλέπονται: 

-              Ένας Διευθυντής γενικής ιατρικής. Ωστόσο, ο Διευθυντής έχει αποσπαστεί σε άλλη περιοχή τα τελευταία 5 χρόνια με αποτέλεσμα η θέση να μην μπορεί να πληρωθεί.
-              Ένας Επιμελητής Β’ γενικής ιατρικής. Η θέση του ιατρού είναι κενή.
-              Δύο αγροτικοί ιατροί οι οποίοι υπηρετούν. Ωστόσο ο ένας εκ των δύο αποχωρεί στις αρχές Οκτωβρίου για την έναρξη ειδικότητας.
-              Δύο νοσηλεύτριες των οποίων οι θέσεις είναι κενές. Η μία θέση έχει προκηρυχθεί.
-              Δύο μαίες των οποίων οι θέσεις είναι κενές. 
               
Στο Πολυδύναμο Ιατρείο υπηρετούν επίσης ένας  φαρμακοποιός και ένας οδοντίατρος που έχουν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό.

Το Πολυδύναμο ιατρείο είναι πλήρως εξοπλισμένο σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, έχει καρδιογράφο, μόνιτορ, απινιδωτή και δύο αναλυτές για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, οι οποίοι όμως δεν λειτουργούν.

Επίσης, κρίθηκε επείγουσα η τοποθέτηση ενός Επιμελητή ή Διευθυντή γενικής ιατρικής, συνεπικουρούμενου από δύο αγροτικούς ιατρούς, τουλάχιστον μίας νοσηλεύτριας και μίας μαίας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων του νησιού.

Απαραίτητη κρίθηκε και η άμεση λειτουργία των δύο αναλυτών για τη διενέργεια βιοχημικών εξετάσεων, η δημιουργία ειδικού χώρου για τη λειτουργία ακτινολογικού μηχανήματος καθώς και η εφαρμογή της τηλεματικής ιατρικής, μέσω της 2ης ΥΠΕ, για την άμεση διάγνωση προβλημάτων υγείας, καθώς και την εκτίμηση της ανάγκης διακομιδής των περιστατικών σε άλλη υγειονομική μονάδα της χώρας.