Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Unicef: Το ΑΙDS είναι παγκοσμίως η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στην εφηβεία



Ο αριθμός των εφήβων που χάνουν τη ζωή τους από το AIDS έχει τριπλασιαστεί την τελευταία 15ετία και η νόσος πλέον αποτελεί παγκοσμίως την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στην εφηβεία, αναφέρει η Unicef.

Στην πραγματικότητα, οι έφηβοι αποτελούν την μοναδική ομάδα φορέων στην οποία δεν μειώνονται τα ποσοστά θνησιμότητας από AIDS.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, την υψηλότερη εφηβική θνησιμότητα από τη νόσο έχουν τα κράτη της Αφρικής που βρίσκονται κάτω από την έρημο της Σαχάρα (υποσαχάρια Αφρική), όπου αποτελεί και την κύρια αιτία θανάτου των εφήβων.

Σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο βρίσκονται τα κορίτσια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 70% των νέων μολύνσεων στις ηλικίας 15-19 ετών, αλλά δεν συνηθίζεται να κάνουν εξετάσεις για τον ιό HIV (μόνο το ένα στα δέκα εξετάζεται).

Τα περισσότερα θύματα της νόσου στην εφηβεία είχαν μολυνθεί 10 ή 15 χρόνια νωρίτερα, κατά την βρεφική ηλικία, αλλά πολλά δεν έμαθαν ότι ήσαν μολυσμένα παρά μόνο όταν εκδήλωσαν το AIDS.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Ενημέρωσης για τα Παιδιά, του Εφήβους και το AIDS της UNICEF δείχνουν ότι μεταξύ των εφήβων ηλικίας 15 έως 19 ετών αυτή τη στιγμή καταγράφονται 26 νέες μολύνσεις κάθε ώρα, ενώ οι μισοί έφηβοι φορείς βρίσκονται σε μόλις έξι χώρες: τη Νότιο Αφρική, τη Νιγηρία, την Κένυα, την Ινδία, τη Μοζαμβίκη και την Τανζανία.

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον έξι στις δέκα εγκύους-φορείς του ιού HIV λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού στα μωρά τους, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η θνησιμότητα από AIDS στα βρέφη.

Και «αυτές οι προσπάθειες για την εξάλειψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί, θα βοηθήσουν να αλλάξει η πορεία της επιδημίας για την επόμενη γενιά των εφήβων», τονίζει η Unicef στην σχετική ανακοίνωσή της.