Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το τσάι σύμμαχος στη πρόληψη της άνοιας



Η συστηματική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, σύμφωνα με επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα για όσους έχουν γενετική προδιάθεση εκδήλωσης άνοιας, καθώς η μείωση μπορεί να φθάσει το 86%, όπως έδειξε η σχετική μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 957 εθελοντές ηλικίας άνω των 55 ετών, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί επτά χρόνια, υποβάλλοντάς τους ανά διετία σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.

Κατέγραφαν επίσης αναλυτικές πληροφορίες για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, την κατάσταση της υγείας τους, καθώς και για τις σωματικές και κοινωνικές δραστηριότητές τους.

Μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολούθησης οι 72 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει άνοια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι συνήθιζαν να πίνουν μαύρο τσάι διέτρεχαν κατά 47% μικρότερο κίνδυνο άνοιας, ενώ όσοι έπιναν πράσινο τσάι είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες άνοιας.

Η κατανάλωση έπρεπε να είναι συστηματική, με το μεγαλύτερο όφελος (μείωση του κινδύνου κατά 61%) να παρατηρείται σε όσους έπιναν καθημερινά τουλάχιστον ένα φλιτζάνι τσάι.

Από την ανάλυση των στοιχείων φάνηκε ακόμη ότι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας περισσότερο στις γυναίκες (είχαν 68% μικρότερο κίνδυνο άνοιας), ενώ πιο προστατευμένες απ’ όλους τους εθελοντές ήταν όσες έφεραν το γονίδιο ApoE-e4, που είναι γνωστό ότι προκαλεί άνοια.

Οι γυναίκες αυτές είχαν 86% μικρότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που δεν έφεραν το γονίδιο.

Τα οφέλη του τσαγιού πηγάζουν από τα βιοενεργά συστατικά, όπως οι κατεχίνες και οι θεαφλαβίνες, που υπάρχουν στα φύλλα του.

«Τα συστατικά αυτά ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις αγγειακές βλάβες και τη νευροεκφύλιση», τονίζουν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition, Health & Aging.