Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τροφές και ποτά που μας «κλέβουν» την ενέργεια



Όταν πλησιάζει το μεσημεράκι, συνήθως νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν...

 

Από διατροφικής άποψης, πρόκειται για την πιο «κρίσιμη» στιγμή της ημέρας, αφού τα σνακ που θα επιλέξουμε θα καθορίσουν κατά πόσο θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε αποδοτικά τις υποχρεώσεις μας.

 

Όπως επισημαίνει η διατροφολόγος Zoe Bingley-Pullin, οι τροφές και τα ποτά που επιλέγουμε όταν αναζητάμε την τόνωση είναι και αυτά που μας «ρίχνουν».

Ο μεγαλύτερος «υπαίτιος», σύμφωνα με την ειδικό, είναι ο καφές, το αγαπημένο ρόφημα που όλοι ταυτίζουμε με την εγρήγορση και την παραγωγικότητα.

«Ο καφές έχει διουρητική δράση και παράλληλα εμποδίζει την απορρόφηση υγρών και εξαντλεί τα αποθέματα σιδήρου από τον οργανισμό μας», δηλώνει η Bingley-Pullin, «άρα έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα ενέργειας μακροπρόθεσμα».

Η παροδική τόνωση που νιώθουμε ότι παίρνουμε από τον καφέ εξασθενεί πολύ γρήγορα και μετά από μία ώρα περίπου είμαστε πιο κουρασμένοι από πριν.

Με τον ίδιο περίπου τρόπο επιδρούν στον οργανισμό μας τα παρακάτω:

- λευκό ψωμί

- αναψυκτικά διαίτης

- γλυκά

- πρόχειρο φαγητό

- ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη, οπότε δρουν όπως ο καφές, ενώ τα αναψυκτικά διαίτης καταπονούν τον οργανισμό (το συκώτι κυρίως) λόγω των τεχνητών γλυκαντικών που περιέχουν.

Από την άλλη, τα γλυκά, το λευκό ψωμί και τα πρόχειρα γεύματα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα πυροδοτούν απότομη αυξομείωση του σακχάρου και αντίστοιχη αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας.

Η Bingley-Pullin συνιστά ένα θρεπτικό σνακ, όπως ένα μήλο και μερικούς ξηρούς καρπούς, ώστε να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και παράλληλα να πάρουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Πηγή κειμένου: 

onmed