Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Τελικά φταίει ο υπολογιστής;



Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η χρήση του «ποντικιού» του υπολογιστή αλλά και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που κάνουμε στο πληκτρολόγιο, ευθύνονται για την εμφάνιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.

Σύμφωνα με νεώτερα ερευνητικά δεδομένα όμως, αυτό δεν ισχύει.

Έρευνα που έγινε σε 257 εργαζόμενους στην κλινική Mayo των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι όσοι χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 6 ώρες υπολογιστή καθημερινά, επειδή το απαιτεί η εργασία τους, παρουσιάζουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, στα χέρια, αδυναμία και πόνο στον καρπό ή στο αντιβράχιο και σε κάποιες περιπτώσεις ατροφία των μυών στον αντίχειρα.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες όμως, μόνο το 3,5% των συμμετεχόντων παρουσίαζαν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, συχνότητα ίδια με τον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα του μουδιάσματος και του μυρμηγκιάσματος των χεριών στους συμμετέχοντες ήταν παροδικά και είτε υποχωρούσαν από μόνα τους, είτε αποτελούσαν μέρος ενός άλλου προβλήματος και όχι του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.

Πιθανότατα αυτά να οφείλονται σε τενοντίτιδες ή άλλα προβλήματα λόγω της υπερχρήσης που γίνεται στον υπολογιστή.

Τα ευρήματα της πρώτης αυτής έρευνας επιβεβαιώθηκαν και από μια ακόμη εργασία όπου το συμπέρασμα ήταν, ότι δεν υπάρχει τελικά υσχετισμός μεταξύ χρήσης υπολογιστή και συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, νέες έρευνες θα αναλύσουν άλλα επαγγέλματα προκειμένου να διαπιστώσουν από ποιες ακριβώς εργασίες παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα οι καρποί μας, τα χέρια μας και τα αντιβράχια μας όταν εργαζόμαστε.