Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σε αναμονή έως τον Φεβρουάριο οι καρκινοπαθείς



Αντιμέτωποι με μεγάλες λίστες αναμονής που φθάνουν και τον Φεβρουάριο του 2017, έρχονται οι καρκινοπαθείς που προσφεύγουν στο ΕΣΥ.

Αν προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, το σχήμα ακτινοθεραπειών στοιχίζει πάνω από 5.000 ευρώ έως 20.000, ενώ η αμοιβή του ιατρού δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα παραπάνω στοιχεία για τη δραματική κατάσταση των καρκινοπαθών στη χώρα μας έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως αναφέρει, «τα Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα, Γραμμικοί Επιταχυντές σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες πρέπει αν είναι 1 ανά 200.000 κατοίκους και στη χώρα μας είναι 1 ανά 1 εκατ. κατοίκους».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο «Μεταξά», η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι στον ενάμιση μήνα και ενώ «ετοιμάζεται χώρος για να παραληφθεί νέο Μηχάνημα Ακτινοθεραπείας (Γραμμικός επιταχυντής) δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, δεν παραδίδεται, επειδή δεν εκπληρώνεται ο όρος της δωρεάς (έτοιμος χώρος υποδοχής και επαρκώς στελεχωμένος με προσωπικό) προκειμένου να λειτουργήσει αμέσως».

Στον «Άγ. Σάββα», η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι έως το Φλεβάρη του 2017, ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα πρωί - απόγευμα. Στο «Θεαγένειο» ένα Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα (κοβάλτιο) παραμένει εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Χρειάζεται αντικατάσταση η πηγή του μηχανήματος κόστους 200.000 ευρώ», αλλά «το ταμείο του Νοσοκομείου είναι μείον», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η λίστα αναμονής είναι ενάμιση μήνα για ακτινοθεραπείες, ενώ χαλασμένο είναι το μηχάνημα της Βραχυθεραπείας (απαραίτητο στη θεραπεία του καρκίνου της μήτρας). Το καινούργιο Pet-scan λειτούργησε με δωρεές ραδιοφαρμάκου μόλις 4 μήνες.

Σημειώνεται ότι το «Θεαγένειο» εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (γραμμικοί επιταχυντές) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Λάρισας είναι παλαιού τύπου και σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι εκτός λειτουργίας.

Στο Ογκολογικό Κηφισιάς η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι τρεις μήνες και για διαγνωστικές εξετάσεις Μαγνητικού και Αξονικού Τομογράφου ένας μήνας. Στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα το μηχάνημα ακτινοθεραπείας είναι χαλασμένο, ενώ αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται σε όλα τα νοσοκομεία.