Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πρόστιμα την Ελβετική κυβέρνηση για τις δεξαμενές με στάσιμο νερό ως μέτρο για τον ιό Ζίκααπό



Οι δημότες του Λοκάρνο καλούνται να αδειάσουν τις δεξαμενές με στάσιμο νερό - Απαγορεύεται επίσης να αφήνουν τα νερά της βροχής σε λάστιχα, σε κουβάδες

Τα... μεγάλα μέσα θέτει σε εφαρμογή η πόλη Λοκάρνο, στην Ελβετία, προκειμένου να εξαλείψει το κουνούπι τίγρη, τον φορέα του ιού Ζίκα: όσοι ιδιώτες επιμένουν να διατηρούν δεξαμενές με στάσιμο νερό θα υποχρεώνονται να πληρώνουν πρόστιμα ύψους έως και 10.000 φράγκων (9.100 ευρώ).

Καθώς το καλοκαίρι δεν αργεί, ο δήμος του Λοκάρνο ανακοίνωσε μια σειρά από οδηγίες και μέτρα για να περιοριστούν τα κουνούπια αυτά, που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο ιταλόφωνο καντόνι του Τιτσίνο, στη νότια Ελβετία, το 2003.

Σύμφωνα με την ελβετική ραδιοτηλεόραση RTS, μεταξύ άλλων οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να αδειάζουν τα νερά από τα πιατάκια στις γλάστρες και να τα στεγνώνουν καλά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Απαγορεύεται επίσης να αφήνουν τα νερά της βροχής σε λάστιχα, σε κουβάδες ή σε δεξαμενές προκειμένου να ποτίζουν με αυτά τους κήπους. Όλοι θα πρέπει επίσης να αδειάζουν τους σκουπιδοντενεκέδες κάθε εβδομάδα και να κλείνουν ερμητικά τις σακούλες, τονίζει ο δήμος, απειλώντας ότι όχι μόνο θα επιβάλλει πρόστιμα αλλά και θα χρεώσει στους παραβάτες το κόστος της απεντόμωσης.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ATS ανέφερε ότι τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 11 Μαρτίου ώστε να δοθεί στους δημότες το χρονικό περιθώριο για να προετοιμαστούν καταλλήλως.

Σύμφωνα με την RTS το καλοκαίρι και μέχρι το φθινόπωρο είναι συχνά δύσκολο να κάνει κανείς υπαίθριες δραστηριότητες στην περιοχή αυτή, εξαιτίας των κουνουπιών. Οι εκστρατείες εξολόθρευσης των κουνουπιών δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Το κουνούπι τίγρης είναι πιθανότατα φορέας του ιού Ζίκα ο οποίος πιστεύεται ότι προκαλεί γενετικές δυσμορφίες στα έμβρυα. Ο ιός αυτός έχει επίσης συνδεθεί με το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, ένα νευρολογικό νόσημα που μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμη και τον θάνατο του ασθενούς.