Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Προλάβετε τις ονυχομυκητιάσεις



Ολοένα και πιο συχνό φαίνεται να είναι τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των ονυχομυκητιάσεων, ιδίως μεταξύ των γυναικών, τόσο λόγω της «φυλάκισης» των ποδιών τους μέσα σε στενά παπούτσια για πολλές ώρες την ημέρα, όσο και γιατί οι ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής σε χώρους πεντικιούρ ευνοούν την μετάδοση των μυκήτων από άτομο σε άτομο.

Η υγρασία και η θερμότητα είναι επίσης δύο παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων. Πώς θα προλάβετε τους μύκητες, πριν εγκατασταθούν στα νύχια σας;

-Μην αφήνετε τα πόδια σας ιδρωμένα μετά την άσκηση και φροντίστε να φοράτε απορροφητικές κάλτσες από βαμβάκι, που απορροφούν και δεν εγκλωβίζουν την υγρασία, επιτρέποντας στα πόδια να αναπνέουν.
-Μην περπατάτε με γυμνά πόδια σε κοινόχρηστα ντους, πισίνες κ.λπ.
-Αποφεύγετε τα πολύ στενά παπούτσια, που μπορούν να τραυματίσουν τα δάκτυλα και τα νύχια των ποδιών σας.
-Μετά το πλύσιμο των χεριών και των ποδιών σας, να τα στεγνώνετε καλά.
-Αποφεύγετε την πολύ συχνή χρήση νερού/απορρυπαντικών. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίστε να φοράτε γάντια.
-Μην αφήνετε χωρίς αντιμετώπιση οποιαδήποτε μυκητιασική λοίμωξη στα χέρια και στα πόδια, γιατί μπορεί να επεκταθεί. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε δερματολόγο αμέσως μόλις παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα ή οποιαδήποτε αλλαγή ή ανωμαλία στα νύχια σας. Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς καταλήγουν στον γιατρό όταν πια έχουν εμφανιστεί προχωρημένες αλλοιώσεις.
- Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση που πιθανόν να σχετίζεται με την εμφάνιση ονυχομυκητίασης. Η έγκαιρη θεραπεία είναι απαραίτητη για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και ονυχομυκητίαση. Τα άτομα αυτά πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με το γιατρό τους αμέσως μόλις υποπτευθούν ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από μύκητες.