Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πόση ποσότητα καφέ πρέπει να πίνουμε καθημερινά για να μην «εθιστούμε»;



Είσαι κι εσύ από τα άτομα, που όταν ξυπνήσουν το πρωί το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να τρέξουν να βάλουν καφέ;Μήπως είσαι εθισμένη στην καφεΐνη και δεν το γνωρίζεις;

Μπορεί ο καφές να έχει πολλά οφέλη –από την καταπολέμηση μιας ίωσης, καταπολέμηση τους άγχους, μέχρι τη βελτίωση της μνήμης και την μακροζωίας- ωστόσο αν η καφεΐνη γίνει εθισμός, τότε δεν έχει και πολύ καλά αποτελέσματα.

Πόση ποσότητα καφεΐνης είνααι όμως υπερβολική; Για τον μέσο άνθρωπο η πρόσληψη έως και 300mg καφέ, δηλαδή από δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ είναι μία μέτρια ποσότητα, η οποία δεν είναι επιβλαβής για την υγεία. Η κατανάλωση περισσότερων από 500mg καφέ μπορεί να προκαλέσει άγχος, αϋπνία, μυϊκούς σπασμούς, αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος.

Εάν θέλεις να αποφύγεις όλα αυτά τα προβλήματα το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περιορίσεις την ποσότητα που πίνεις κάτω από τα τέσσερα φλιτζάνια ημερησίως, που είναι μία πολύ φυσιολογική ποσότητα. Ωστόσο μπορεί να εκπλαγείς με την ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να περιέχει το αγαπημένο σου ρόφημα.

Την παρακάτω φωτογραφία μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σαν οδηγό για να δεις πόση πολύ καφεΐνη καταναλώνεις πραγματικά κάθε μέρα.

2016 09 26