Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πώς θα καταπολεμήσετε με φυσικό τρόπο τον πονόλαιμο το καλοκαίρι



Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ, ωστόσο οι πολλές εναλλαγές της θερμοκρασίας αλλά και η μεγάλη απόκλισή της από το πρωί έως το βράδυ, έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε επιρρεπείς στο κρυολόγημα με κύριο χαρακτηριστικό τον πονόλαιμο.

Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά, αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και ο οργανισμός τους δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα αντισώματα, τα οποία αποκτά σταδιακά.

Ο πονόλαιμος οφείλεται κυρίως σε ιογενείς λοιμώξεις, τα συμπτώματα των οποίων υποχωρούν μετά την 3η ή την 4η ημέρα στο 40% των πασχόντων και στο 80% μέσα σε 7 ημέρες, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας ενω συνήθως δεν είναι απαραίτητη η λήψη αντιβίωσης.

 

Τι μπορείτε να κάνετε;

- Η καλή διατήρηση της ενυδάτωσης του σώματος και ειδικότερα του φάρυγγα είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μεριμνήσετε. Να έχετε μαζί σας νερό και να πίνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αν ο λαιμός είναι ερεθισμένος ( σε φλεγμονή).

-  Προτιμήστε τους φρέσκους χυμούς, καθώς οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C θεωρείται ότι βοηθούν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες να έχουν καλύτερη άμυνα απέναντι στις ιώσεις έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά το κρυολόγημα.

-  Πιείτε ζεστό αραιωμένο τσάι με λίγο μέλι

-  Κάντε γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο αρκετές φορές τη μέρα

-  Χρησιμοποιήστε συσκευή ατμού ή υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό σας

- Αποφύγετε οπωσδήποτε το κάπνισμα αλλά και το παθητικό κάπνισμα

- Μην καταναλώνετε κρύες ή καυτερές τροφές

- Μην παίρνετε μόνοι σας και χωρίς ιατρική συνταγή αντιβίωση, γιατί με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσονται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων στον οργανισμό σας.

- Αερίστε καθημερινά το σπίτι για αρκετή ώρα κάθε φορά

Ζητήστε ιατρική φροντίδα και συμβουλή εάν :

-  Έχετε δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή

-  Κουράζεστε εύκολα

-  Έχετε πύον στο πίσω μέρος του λαιμού

-  Έχετε πονόλαιμο που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.