Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πονοκέφαλος: Με ποιες τροφές θα τον αντιμετωπίσετε



Ο πονοκέφαλος είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και οφείλεται σε διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο.

Οι αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο είναι πολλές και διαφορετικές, οι περιπτώσεις όμως που πρέπει να εμπνέουν ανησυχία είναι λιγότερο από το 1%.

Πριν καταφύγετε στην λήψη κάποιου παυσίπονου, μάθετε ποια τρόφιμα μπορεί να μειώσουν ή και να προλάβουν τον πονοκέφαλο.

Αμύγδαλα

Το μαγνήσιο που περιέχουν τα αμύγδαλα, προστατεύει τον οργανισμό από τον πονοκέφαλο με την χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Αν ταλαιπωρήστε συχνά από ημικρανίες, ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο όπως μπανάνες, αποξηραμένα βερίκοκα, αβοκάντο, αμύγδαλα, κάσιους, καφέ ρύζι και όσπρια.

Ψωμί ολικής αλέσεως

Μια διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες καταστρέφει τις αποθήκες γλυκογόνου που αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Αυτό προκαλεί αύξηση της απώλειας υγρών από το σώμα και πιθανή αφυδάτωση, η οποία προκαλεί πονοκέφαλο. Βάλτε στη διατροφή σας τους καλούς υδατάνθρακες που περιέχονται στο ψωμί ολικής αλέσεως, το πλιγούρι, τα φρούτα και το γιαούρτι.

 

Ψητή πατάτα

Αν ο πονοκέφαλος που έχετε οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η ψητή πατάτα θα σας σώσει! Το αλκοόλ είναι διουρητικό, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να μειώσει τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό. Οι τροφές που είναι όμως πλούσιες σε κάλιο ανακουφίζουν τον πονοκέφαλο από το αλκοόλ. Μια ψητή πατάτα με τη φλούδα της αποτελεί σημαντική πηγή καλίου, καθώς περιέχει 721 χιλιοστόγραμμα έναντι μιας μπανάνας που δίνει 467.

Καφές

Ο καφές αποτελεί εδώ και χρόνια το κλασικό «αντίδοτο» στην κατάχρηση αλκοόλ και το hangover. Σε αντίθεση με το αλκοόλ που προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και πονοκέφαλο, η καφεΐνη συμβάλλει στη μείωση του μεγέθους των αιμοφόρων αγγείων, ανακουφίζοντας από τον πόνο.