Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ποιο είναι το τσάι που ρίχνει την πίεση;



Μικρές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στα επίπεδα σωματικής άσκησης είναι δυνατό να αποδώσουν σημαντικά οφέλη για τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, υποστηρίζουν επιστήμονες από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Ταφτς. 

Τα οφέλη των αλλαγών στις καθημερινές συνήθειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση FASEB Journal, είναι μεγαλύτερα για τα άτομα με ελαφρώς αυξημένη πίεση, δηλαδή τα άτομα με προ-υπέρταση (συστολική 130-139 και/ή διαστολική 85-89) ή υπέρταση σταδίου 1 (συστολική 140-159 και/ή διαστολική 90-99).

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τσάι από ιβίσκο μειώνει τη συστολική πίεση περίπου κατά 7 mm Hg στα άτομα με προ-υπέρταση ή υπέρταση σταδίου 1. Η εν λόγω μείωση παρατηρήθηκε σε διάστημα έξι εβδομάδων, με συχνότητα κατανάλωσης τρία φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα.

«Μπορεί η μείωση να μοιάζει αμελητέα, ωστόσο ακόμη και μικρές μεταβολές στην αρτηριακή πίεση μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος εάν διατηρηθούν μακροπρόθεσμα» αναφέρει η ερευνήτρια Νταϊάν ΜακΚέι, μία εκ των συντακτών της μελέτης.

Τα οφέλη του τσαγιού από ιβίσκο εκτιμάται ότι προκύπτουν από τη φυσική διουρητική δράση του αφεψήματος αλλά και από την περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες, μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών που μπλοκάρουν το ένζυμο ACE (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτασίνης), σύνθετη ουσία που προωθεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε άνοδο της αρτηριακής πίεσης.

Τα ευρήματα «συναινούν στην καθημερινή κατανάλωση τσαγιού από ιβίσκο για τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης» καταλήγει η ΜακΚέι.